Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Предстояща опасност от сливовата плодова оса.

Сливовата плодова оса е

един от най-опасните неприятели по сливата и джанката и е в състояние да унищожи до 100% плодовата реколта. На вид представлява дребна оса – около 5 мм с блестящо черен цвят. Развива едно поколение годишно.

Лъжегъсеницата какавидира рано напролет, когато температурата за една седмица се задържи около 8-10 градуса. Летежът на осите започва по времето на цъфтежа на трънкосливите, които цъфтят малко по-рано от джанките и сливите. Затова първото пръскане се извършва във фаза бутонизация на сливите, т.е. когато се показват белите венчелистчета , но цветчето още не е отворено.Това пръскане е насочено срещу възрастното насекомо с оглед то да не може да снесе яйца. Осата снася яйцата в чашката на цветчето, от където излюпената ларва навлиза в младите плодчета и се изхранва с вътрешността на костилката. Една ларва поврежда до 5 плодчета, които след това падат на земята заедно с дръжката.

Следващото третиране е насочено срещу новоизлюпените ларви и цели те да загинат преди вгризването им в плодчето. То се извършва, когато ¾ от цветчетата са завехнали, т.е. когато дърветата са почти прецъфтели. Ако и тогава не напръскате, със сигурност няма да берете сливи. Препарати за борба са Децис 2,5ЕК, Суми алфа 5ЕК и др.