Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Какво може да засеете/засадите след морковите

Мероприятия в зеленчуковата градина.Какво може да засеете/засадите след като извадите морковите.

След морковите не

всеки зеленчук се чувства добре. След кореноплодни култури почвата е силно изтощена и изисква внасянето на органични и минерални торове.

    . За възстановяване плодородието на почвата ще допринесе сеитбата на краставици, които изискват внасянето на значително количество тор.
   . Ако мястото е достатъчно слънчево, тогава може да се отглеждат репички. Въпреки факта, че принадлежат към същото семейство, кратките срокове на съзряване на продукцията ще ги защити от поражение от общи болести и вредители.
   . Възможността почвата да почине след моркови и отново да натрупа полезни вещества ще дадат и такива култури като зеле или маруля.
   . Вариант е и засаждането например на домати, картофи или чушки. Ако почвата е силно изтощена може да се засее и такава непретенциозна култура като физалис.
    . Ако лехата е заразена с вредители или болести за следващия сезон трябва да изберете лук или чесън като последователи. Тези култури са подходящи за съвместно засаждане заедно с цвекло.
   . Никога не засявайте моркови на едно и също място за втора поредна година и дори за една година. Това е така, защото след кореноплодни зеленчуци почвата губи много хранителни вещества и е нужно да се възстанови най-малко в продължение на два сезона.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates