Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Малиновите храсти жълтеят при нападение от рак.

Малините често жълтеят

при нападение от гъби и вируси , които често се пренасят от вредителите или с посадъчния материал. Ако пожълтяват листната маса и стъблата, но не при всички растения, има голяма вероятност малините да са нападнати от рак по корените.
Ракът по корените на малината е бактериално заболяване. Бактерията прониква в корените през рани и предизвиква разрастване на тъканите и образуване на тумори с различна големина. Отначало те са бледожълти и меки, а по-късно потъмняват и се втвърдяват и достигат до няколко сантиметра в диаметър. Поради неспособността на корените да функционират малиновите листа пожълтяват, намалява броя на леторастите, плодовете са воднисти и без вкус.
От заболяването най-много страдат старите храсти. Бактерията се запазва в почвата 2-3 години. Ако откриете заболяването във вашите малини при пресаждането може да се опитате да ги спасите, като изрежете образованията и обеззаразите корените с меден купроксат, като потапяте корените за 10 минути. Засадете на ново незаразено място.Препоръчва се и подхранване с фосфорно-калиеви торове и прегоряла оборски тор.