Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Търсете калифорнийска щитоносна въшка около цветното дъно и дръжката на плода.

Калифорнийската

щитоносна въшка развива три поколения годишно у нас. Въшката смуче сок от кората на стъблото, клонките, плодовете и листата. По младите клонки се образуват червени петна, които проникват и в дървесината. По старата кора на стъблото и клоните петна не се наблюдават, но при надлъжен отрез се забелязват сивкави и кафяви участъци върху повредената тъкан, а на повърхността, където се е хранила въшката - по-тъмни петна. При силно нападение кората се покрива с пласт от щитчета, напуква се и загива, прирастът намалява, отделни клони изсъхват, а впоследствие загиват и целите дървета.

По плодовете въшката се настанява най-често около цветното дъно и дръжката, но може да се намери и по целия плод. На мястото на прикрепване на въшката плодът остава зелен, а около нея е интензивно червено оцветен. Това най-силно е изразено при червени и жълти ябълкови плодове, а по-слабо - при зелени плодове.

Особено внимание да се обръща на видовете, които най-често и силно са нападат - ябълка, круша и др.

Сега борбата е насочена срещу ларвите от второ поколение. Третирането е 10-12 дни след началото на раждането им. Прави се и второ пръскане към края на август.

Третирането да се извърши с някой от следните препарати за растителна защита: Метеор , Би 58 нов, Дека ЕК.