Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Възрастното на крушовия пъпкопробивач може да е вече в градината.

Крушовия

пъпкопробивач обикновено се появява в края на септември, когато температурите се понижат за няколко дни около 10-12°С, бръмбарите напускат летните си убежища и започват активно да се хранят, за да узреят полово , и след това снасят яйцата си. Повредите от пъпкопробивача при крушата са значителни особено, ако не се води борба срещу плодовите червеи и другите неприятели. Неприятелят вреди в период, когато по принцип грижи за насажденията почти не се полагат - зимата и в много ранна пролет. Резултатите от повредите проличават напролет, когато крушите не цъфнат.

Крушовият пъпкопробивач развива едно поколение годишно и зимува като яйце в пъпките на крушата и малка част като възрастно насекомо. Ларвите започват да се излюпват още януари. Хранят се с цветните части на плодните пъпки, като се вгризват в горната част на пъпката и постепенно стигат до основата.

Повредените пъпки покафеняват и не се развиват през пролетта.

Бръмбарите от новото поколение се появяват в началото на май. Хранят се, като правят малки нагризвания на листата и леторастите. През лятото се укриват под кората и на други места и изпадат в диапауза. Появяват се отново през втората половина на септември, за да снесат яйцата си. Възрастните са слабо подвижни. Женските прогризват канал в смесените пъпки и на дъното им снасят по едно яйце. Яйценосният период продължава 1,5-2 месеца. Средната плодовитост е 20 яйца. Яйцата презимуват и се излюпват през следващата година. Част от бръмбарите остават да зимуват и продължават да снасят и през пролетта.