Растителна защита

Развитието на столбура (Mycoplasma) е свързано изключително с разпространението на вектора, преносител на болестта Hyalesthes obsoletus – Поветицова цикада. Hyalesthes obsoletus – Поветицова цикада зимува , като ларва в корените на поветицата. През втората половина на юни цикадата мигрира и напада други растения. Цикадите смучат сок от листата на нападнатите растения. В мястото на убождането се вижда малко светло петно, което често остава незабелязано. Пряката повреда няма голямо икономическо значение. Опасно е пренасянето на столбура (Mycoplasma) по доматите и пипера. Когато е смукала сок от болни растения, като ларва, цикадката може да разпространява болестта до края на живота си.

Признаците на болестта се проявяват след 30-35 дни от момента на инфектирането. При пипера се наблюдават хлоротични растения с ладиевидно завити листа. Листата са твърди и щръкнали, като от долната им страна нерватурата е виолетово оцветена. При пипера се наблюдава кореново гниене, при което кората на загнилите корени се отделя лесно. Растенията бързо изсъхват.
При доматите освен хлорозата се наблюдават и различни видове деформации особено по чашелистчета - стерилни цветове. Плодовете са безвкусни, месото им е слабо оцветено и твърдо.

Тъй като няма устойчиви на столбура (Mycoplasma) сортове то трябва да се приложат следните агротехнически мероприятия:

  • ранно и по-гъсто засаждане на културите;
  • засяване на кулисни пояси от царевица по краищата и през 5-6 реда в посевите;
  • засаждане между пипера, доматите, картофите и другите чувствителни култури, на репелентни растения (босилек, чубрица, червено цвекло, тагетис, циния и др.);
  • унищожаване на плевелите – гостоприемници и източници на зараза (поветица, паламида, татул, черно куче грозде и др.);
  • комбинирано торене, поливане, обработка на почвата и всички останали мероприятия, осигуряващи бързо и буйно развитие на растенията.
Няма регистрирани препарати за борба със столбура в зеленчуковите култури, но могат да се използват всички инсектициди, разрешени за борба с трипсовете. При люцерната е регистриран препарата Шерпа 25ЕК - 40 ml/dka. По възможност се третират и съседните площи. Пръскането се повтаря, в зависимост от срока на действие на препарата. След като неприятелят мигрира по зеленчуковите растения, се третира самата култура, както и заобикалящите ги ивици. С наближаване на беритбата, трябва да се спазва стриктно карантинния период на използваните препарати.