Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Борба с акарите при лозата.

Срещу акарите през

пролетта може да се извърши ранно пръскане. Най-ефикасно е пръскането, когато започне развитието на лозите при напъпването и достигането на леторастите 10-15 см. През този период акарите излизат от местата за зимуване имасово нападат развитите пъпки и леторасти. Тогава унищожаването им е най-ефикасно. По-късно те се разселват по цялата лоза и унищожаването им е по-трудно. Второто пръскане се прави 10-15 дни след първото. Когато това пръскане съвпада с пръскането против маната, то може да се комбинира с тези препарати. По-късните пръскания не са много ефикасни.

Борбата с акарите е сравнително трудна и продължителна. За целта се използват механически и химически средства. Акарите имат и свои неприятели, които ги унищожават- златоочица , калинки, дървеници, трипси и други видове.

Добри резултати за борба с акарите по лозите дава прашенето със сяра на прах в количество 2 кг на декар. Добре е сярата да се смесва с дървесна пепел в съотношение 2:1 (на две части сяра една част пресята дървесна пепел). Много добри резултати се получават и при третиране със сероваров разтвор.

Има много готови химични средства за борба с акарите - Валмек,Диабло, Енвидор 240 СК, Зуум11 СК и др.