Растителна защита

Съществуват два вида - пекинско зеле (Brassica pekinensis) и китайско зеле (Brassica chinensis).

Kitaisko_zele_1Те са едногодишни растения, но се различават едно от друго по морфологични белези. Пекинското зеле притежава гъста изправена розетка с диаметър 30-60 см. Листата му са къдрави, светло- до тъмнозелени, окосмени в различна степен. Растенията образуват само розетка или свиват зелка по-удължена или по-заоблена. Листата на пекинското зеле са богати на витамин С и лизин - една от най-важните за организма аминокиселини и доста нежни. Зелките се отличават с високи вкусови качества.

Пекинското зеле е много взискателено към влагата не е много студоустойчиво. Силно страда от от зелевата муха и болестта гуша, а главите са чувствителни към бактериално гниене. Някои сортове пекинско зеле са много ранни.

Китайското зеле не свива зелки и образува също изправени, но по-малки розетки, които са с диаметър 20-40 см. Листата на китайското зеле са с тънки до много дебели листни дръжки и не са окосмени. Те са гладки до едромехуровидни със сивозелена до синьозелена окраска.

Китайското зеле се напада по-слабо от болести и е по-студоустойчиво от пекинското, но листата му са по-груби.

Китайските видове зеле изискват прохладен климат, плодородна структурна почва и висока почвена и въздушна влажност. При отглеждане през пролетта те често образуват преждевременно цветоносно стъбло и започват да цъфтят. Това се случва поради ниските температури в началото на вегетацията и влиянието на дългия ден през втората половина от развитието им. Китайските видове зеле не понасят високите температури.

Отглеждане на китайско зеле

Разсаждането на китайското зеле е противопоказно, затова то се отглежда чрез директна сеитба. През последните години в Западна Европа се препоръчва интензивно отглеждане на китайското зеле чрез разсад, който се отглежда в специални торови саксийки.

Семената на китайското зеле се засяват през март за пролетно отглеждане, а разсаждането се извършва през април. При отглеждане на китайско зеле без разсад, посевът се прави при междуредово разстояние 30 см, а в редовете растенията са на 15-20 см.

За есенно отглеждане на китайско зеле , което дава по-добри резултати, се сее в края на юли и през август при междуредово разстояние около 40 см и с по-късно прореждане в редовете на разстояние 20-25 см. За да се осигури влага за поникването е необходимо преди сеитбата мястото да се подготви грижливо, като предварително се полее.

По време на отглеждането на китайското зеле се обръща внимание за поддържането на постоянна равномерна почвена влажност. Останалите грижи са както при цветното зеле.

Китайско зеле не трябва да се полива с оросяване отгоре, защото загнива!

Пролетното китайско зеле става готово за прибиране през май, есенното - през октомври, ноември. Зелките, чието средно тегло е 1,5-2 кг, се използват за салата, готвене и за консервиране.