Растителна защита

Полезна информация за растителната защита.

Много често пъти сме свидетели как през лятото масово окапват зелените орехи. Преди това обаче по черупките се появяват малки

ръждивокафяви купчинки от екскременти. А наесен повечето са с „дупки”. Вътрешността им е изпълнена с огризки, паяжина и извержения. Може би не всички знаят, че причина за тази неприятна картина са гъсениците на ябълковия плодов червей. Ако не водите борба срещу неприятеля през лятото , добивът може силно да намалее и всеки втори орех да е червив.

В края на април обвийте плътно цялото стъбло със ситна капронова мрежа и я завържете здраво на няколко места е канап или лико. Така всички пеперуди, които излитат от какавидите на зимуващите гъсеници по стъблото, ще се окажат в капан и ще загинат.

През последните дни на юни свалете мрежата и завържете в основата на стъблото сух ловен пояс от велпапе. Развързвайте го веднъж в седмицата и унищожавайте събраните гъсеници. Това трябва да продължи до беритбата на орехите или поне до края на септември.

Редовно събирайте и веднага унищожавайте окапалите плодове, докато все още гъсениците са в тях. През есента задължително преобърнете почвата с права лопата на дълбочина 10-15 см в проекция под короната, но чак до самото стъбло. Така ще извадите обвитите в пашкули гъсеници над почвената повърхност и те ще измръзнат през зимата.

Срещу ябълковия плодов червей трябва да третирате орехите в края на май и към 15 юни срещу първото поколение и около 20 юли и 5 август срещу второто. Използвайте препаратите: Дурсбан 4 Е – 0,2%, Нуреле Д – 0,05%, Релдан 40 ЕК – 0,12%, Талстар 10 ЕК – 0,03%, Децис 2.5 ЕК – 0,03%, Суми Алфа 5 ЕК – 0,02%, Нексид 015 КС - 0,03%, Фюри 10 ЕК – 0,0125% и др. Разтворът, изпръскан с лозарска пръскачка, почти не попада във вътрешността на короната на старт и високи дървета и ефектът от препарата е незначителен. В този случай работете с овощарска пръскачка, като се стараете да нанесете разтвора равномерно по периферията, по върха и вътрешността на короната.


Още за растителната защита: