Растителна защита

asparagus-rawПрез втората и третата година от отглеждането на аспержата грижите се състоят в: подсаждане на местата на пропадналите растения всяка пролет;

  • редовна обработка на почвата;
  • поливане и подхранване при нужда;
  • изрязване стъблата на растенията на 8-10 см над почвата всяка есен.

През тези две години растенията на аспержата образуват малък храст. Поради тази причина в широките междуредия може да се отглеждат грах, фасул, спанак, салата, репички, моркови и др.

 

През третата година аспержата започва да образува вече „свещи". От третата година нататък всяка година рано напролет аспержите се покриват (загрибват) с пласт почва, дебел около 30 см. Почвата от широките междуредия се натрупва върху канавките, които се превръщат в тирове. Благодарение на загрибването „свещите" стават бели , , нежни и сочни - етиолират се. Като привърши прибирането на „свещите", аспержите се отгрибват отново, почвата се разхвърля в широките междуредия и се поддържа чиста от плевели.

През есента пожълтелите и засъхналите стъбла на аспержите се изрязват на височина 10-15 см над почвената повърхност. В по-студени райони това изрязване се извършва през пролетта.

Колкото повече „свещи" се отрежат от растенията, толкова по-голяма е нуждата от хранителни вещества. Затова след прибиране на „свещите" и отгрибване на растенията в почвата се внасят минерални торове - 10-15 кг амониева селитра, 10-15 кг калиев сулфат и 15- 20 кг суперфосфат на 1 дка, а през есента - и оборски тор 4000-6000 кг/дка.

Аспержи - растителна защита

Аспержата страда най-често от болестта ръжда, която образува по младите клонки и иглиците кафяви изпъкнали петна. Нападнатите органи отмират и добивът през следната година силно намалява. Срещу болестта се праши със серен прах, а нападнатите части се изрязват и унищожават.

При поява на аспержовия листояд бръмбарите се събират ръчно. При повреди от аспержовата муха, чиито личинки влизат в „свещите", се изскубват и унищожават поразените „свещи".

Прибиране на аспержите

През третата година се прибират не повече от 2-3 „свещи" от растение. Нормалното прибиране на „свещите" започва през четвъртата година. „Свещите" се прибират от април до средата на май. За около 20 дни от едно растение се получават средно 10-15 добре развити „свещи" със средно тегло 40-50 г. „Свещите" се прибират всеки ден, при силен растеж - и два пъти през деня: сутрин и вечер. Трябва да се прибират своевременно, защото иначе позеленяват и загрубяват. Появата на пукнатини по почвената повърхност показва, че „свещите" са станали готови за изрязване. „Свещите" се отрязват в основата със специален нож, 3-4 см над кореновата шийка. Дупките, получени след изрязването им, се запълват с разложен оборски тор.

Преди консумацията „свещите" трябва да се държат на хладно и на тъмно място. В хладилник издържат около един месец, в изба - 2-3 дни.

От 1 дка се получават 600-1500 кг доброкачествени „свещи". Едно насаждение от аспержи се използва 15-20 години.