Растителна защита

Морковите са силни антиоксиданти. Те ни защитават от онкозаболявания, цистит, запек и камъни в бъбреците. Морковите чистят кръвта и повишават потентността.

morkoviМорковите прочистват кръвта и подобряват кръвообращението. Така те намалят риска от развитието на сърдечносъдови и онкологични заболявания. Всички лекари препоръчват да ядем поне по едно морковче на ден или да пием на гладно прясно изцеден сок от моркови. Морковите са много полезни при късогледство, конюнктивити и бърза уморяемост на очите. Едно от най-действените целебни свойства на морковите е свързано със заздравяване ретината на очите. Затова редовно яжте моркови, особено ако работите на компютър.

Може би ще ви се стори странно твърдението, че морковите палят страстта. Но учени са установили, че морковите повишават потентността на мъжа. Те помагат за активното производство на сперматозоиди, подобряват подвижността и оплодителната им функция. Морковите са полезни за здравето благодарение на голямото си съдържание на витамини от група В, А, С, Е, К, РР, както и на калий, желязо, мед, йод, фруктоза и каротин.


Попадайки в човешкия организъм, бета-каротинът се превръща във витамин А, който е изключително нужен за здравето на младите жени. Като силен антиоксидант, той защитава от стареене и преумора.

Морковите са необходими на бременните жени, за да родят здраво дете. Те подобряват лактацията и качеството на кърмата при майките. Морковите са полезни и за онези, които страдат от суха кожа, изтощена коса и чупещи се нокти.

Според резултатите от направени изследвания на американски учени от университета в Нюкасъл морковите съдържат противораковото вещество фалкаринол. То намалява с една трета риска от развитието на ракови клетки. Пресният морковен сок пък действа целебно, подмладяващо и тонизиращо. Гризете морковче, за да заздравите венците си, а при стоматит се жабурете с морковен сок. Добре е да хапвате от този зеленчук при цистити, запек, хемороиди и камъни в бъбреците.

Морковите са част от диетата, която се препоръчва на хора, прекарали инфаркт на миокарда- за стимулиране работата на стомаха и червата, за изхвърляне на токсичните вещества от организма, както и за намаляване нивото на холестерола в кръвта. Известните лекари от древна Гърция Хипократ и Гален са използвали зеленчука като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. В народната медицина лапите от суров настърган морков се прилагат при изгаряне и измръзване.

Супата от моркови е полезна за децата, на които започват да им растат зъбки. Като нормализира обмяната на веществата, морковът влияе ефективно върху стабилизирането и възстановяването на месечния цикъл. Не бива обаче да се ядат сурови моркови при възпаления на тънките черва , язва на стомаха и по време на обостряне на гастрита. И още нещо-морковите най-добре се усвояват, ако към тях прибавите мазнина. Само така витамин А се разтваря и попада в организма ни.