Растителна защита

Полезна информация за земеделските култури. Сега пръскайте дръвчета, които още не са цъфнали.

В момента овощарите могат да направят предцъфтежно профилактично пръскане при някои овощни видове, които още не са цъфнали. С него се цели да се намали плътността на някои неприятели - щитоносни въшки, червен овощен акар, листни въшки , листни бълхи, листозавивачки, педомерки, както и болести - струпясване и брашнеста мана, къдравост, ранното и късното кафяво гниене и др.

При семковите овощни видове се ограничава заразата от огнен пригор, струпясване по ябълката и крушата, както и от неприятелите - ябълков молец, ябълков цветопробивач и крушов пъпкопробивач, голяма крушова листна бълха, ябълков златист хоботник и др.

При костилковите овощни видове се намалява нападението от бактериен пригор, сачмянка, къдравост по прасковата, кривули по сливата и джанката, червени листни петна по сливата, а от неприятелите - вишнев сливов и червенокрил плодов хоботник и др.

При ягодоплодните култури се ограничава петносването на пъпките и засъхването на летораслите на малината, листните напетнявания по ягодата, ягодовото хоботниче и ягодовото стъблохоботниче и др.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури:
Източник: Български фермер