Растителна защита

Какво ще унищожи китайските калинки. Наши

читатели-любители са прочели за нападението на китайските хищни калинки, които са се появили в много села на Търновска област и ни питат какво знаем за тях и какво нападат.

ОТГОВАРЯМЕ:

Тази калинка не ни изненадва за първа година. И миналата година тя беше превзела Средиземноморието, но у нас появата й беше по-късна.

Сега наистина има данни, че се е намножила вече в района на Еленския балкан - инсектите са забелязани не само из овощни градини и храсти , но дори и в дворовете и къщите.

Китайските 24-точкови калинки се смятат за опасен вид защото освен, че вредят на растителността, която нападат, са хищни и могат да унищожават и познатите ни видове калинки, разпространени у нас.

Обичат да се хранят с листни въшки, което показва, че ако има въшки по дръвчетата и лозите в двора, те ще ги предпочетат.

За съжаление китайската калинка много харесва гроздето затова специалистите твърдят, че досега се е появявала у нас в началото на гроздобера, но сега заради топлото време, може би е подранила.

Според експертите порастителна защита срещу калинките може да се пръска с познатите ни инсектициди като Нуреле Дурсбан и Вазтак Нов - ефект има.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури и лозя: