Растителна защита

Полезна информация за лозята.

Лозова краста - растителна защита

 

Ако по листата на лозата се наблюдават подутини от разрастване на тъканите (гали) , изпъкнали от горната и вдлъбнати от долната страна - това са повреди от храненето на един акар, наречен от лозарите лозова краста.

 Повредите се получават при смученето на сок от този акар, който обаче не се вижда с просто око.

Лозовата краста поврежда всички лози, но проявява предпочитание към сортове със силно овласена долна повърхност на листата - Димят, Памид, Каберне Совиньон, Мерло, Болгар, Италия.

Как да познаете повредите

Вдлъбнатата част на галите е белезника, от горната страна те отначало са тъмнозелени при сортове с жълто-зелена ципа на зърното и виолетово-червени при сортове с червена ципа.

При много силно нападение листата се деформират - могат да станат и като топка и изсъхват.

За да се води правилна борба с този ненасекомен неприятел трябва да се познава и неговата биология. Акарите зимуват като женски индивиди, събрани по много в зимни очи в основата и към средата на лозовите пръчки.

Активизират се още преди видимо развитие на пъпките в първата половина на април, хранят се интензивно и снасят яйца.

По-късно, когато нарастнат зърната (средата на юни-края на юли) преминават върху леторастите и листата.

Кога да се пръска

Пръскането се провежда през втората половина на април, в началото на май - при разпукване на пъпките и до 5-6 дни след това.

Препаратите могат да бъдат следните: Аполо 50 СК - 4 г на 10 л вода, Санмайт 20ВП 5 г на 10 л, Ортус 5СК 5 г на 10 л, Нисоран 5ЕК 5 г на 10 л вода.


Още за отглеждане на зеленчуци и овощни култури и лозя: