Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

Къде зимуват болестите по овощните дървета

Брашнеста мана –причинителят поразяващ чуствителните сортове ягодоплодни храсти се   съхранява до следващата година по

младите клонки и по опадалите болни листа.

Струпясване по ябълки и круши - бързо развиващо се заболяване, рязко понижаващо качеството на плода. Инфекцията се съхранява през есенно –зимния период по опадалите листа. При крушата може да се съхрани и на повече от 1-2 годишни клонки. Срещу струпясване е добре да се напръскат опадалите листа, където се съхранява инфекцията с карбамид, това ще помогне за по-бързо разлагане на листата и ще прекрати развитието на гъбните болести.

Петна по листата - развиват се по всички видове храсти и плодни дръвчета, това са септориози, антракнози и др. При силно развитие на тези болести листата жълтеят и опадват по- рано през лятото. Ранният листопад води до отслабване на дърветата и невъзможност на дърветата и храстите да се подготвят за зимата. Голяма част от причинителите на тези петна по листата през зимния период се съхраняват в болните опадали листа .

Изгнилите плодове са носители на различни гъбни патогени. Най-разпространата такава гъбна болест е късното кафяво гниене, при което плодовете остават да висят мумифицирани на клоните.