Растителна защита

Къде зимуват болестите по ягодоплодните видове

Ръжди по листата – те могат да доведат до преждевременно опадане на листата и невъзможност за подготовка на растенията за зимата.

От ръжда се нападат почти всички ягодоплодни култури - малините, къпините, френското и цариградското гроздe. При някои видове ръжди цикълът на развитие на гъбата причинител на заболяването е върху две растения . Едното е гостоприемник, а другото е посредник. Например ръждата по крушата и ръждата по ябълката са със посредник хвойната. В случая при тях причинителят зимува в хвойната. При ръждата по сливата междинен гостоприемник е многогодишното лютиче, а при ръждата по френско и цариградско грозде – кедърът.

За намаляване на заразяванията с ръжди спомага пространствената изолация на растенията с междинните гостоприемници, по възможност премахването им ако ги има и изрязване и изгаряне на заразените клони.

Болести по кората - срещат се при малини. По стъблата на малината се съхраняват причинителите на антракнозата и дидимелата. Препоръчително е изрязване на заразените леторасти и изгарянето им. Засаждане на проветриви участъци. Зимно пръскане с 2%-ов бордолезов разтвор.