Растителна защита

Как да отгледаме вкусни и полезни за здравето плодове?

Къде зимуват неприятелите от овощната градина?

Много хора подхождат несериозно към препоръките за обработка на почвата под короната на дървото, а така също и към почистването на

старата и напукана кора по стъблото. Защо и кога не трябва да се пренебрегват тези препоръки на специалистите? Когато през лятото и есента сте намерили в градината, по дърветата , по листата и клоните неприятели или повреди причинени от тях.

Плодови и листни оси

Ако видите през лятото по дърветата, омотани , скелетирани (нагризани) листа, трябва да внимавате и да търсите неприятелите. Това може да е при вишните – вишневата оса е тази, която скелетира листата при костилковите.

Някои оси повреждат листата, като изяждат отначало меката част. Например ларвите на крушовата оса живеят на групи обвити в паяжинни гнезда, като накрая изяждат цялия лист. Повреждат не само крушите , но и ябълките и др.

Ларвите на вишневата оса живеят и се хранят от горната страна на листа и изяждат меката тъкан. Освен вишната нападат още череша, круша, слива, праскова. Зимува като лъжегъсеница в почвата на дълбочина до 10 cm.

Освен по листата, има оси който повреждат и плода - сливова плодова оса, ябълкова плодова оса, крушова плодова оса. Всички те зимуват обикновенно като ларви на различна дълбочина в почвата (от 5 до 20 см от повърхността).