Растителна защита

Растителна защита на земеделските култури.Прасковен клонков молец - анарзия.

 

 

Прасковеният клонков молец (Anarsia lineatella Zell.) е разпространен в много райони на

планетата. В нашата страна прасковеният клонков молец (анарзия) се среща навсякъде, но по-масово в районите, където се отглеждат праскови и кайсии. Напада също сливата, бадема, вишната, черешата и джанката.

Гъсеницата на прасковения молец нагризва младите леторасти, като унищожава едногодишния прираст и причинява червясване на плодовете и когато не се провежда борба с прасковен клонков молец, повредите достигат 15-20%.

Възрастното насекомо е дребна пеперуда, достигаща при разперени крила 11-15 мм. Предните крила са сиво-кафяви с черни надлъжни прекъсващи се ивици и едно кафяво петно в горния край на средната част на крилата. Задните крила са светлосиви с бронзов оттенък. По края двата чифта крила са заобиколени от всички страни с бледожълтеникави ресни. Яйцето е елипсовидно, бледооранжево, дълго 0,5 мм. Гъсеницата е сиво-кафява до розова с тяло, покрито с власинки, дълга 10-15 мм. Какавидата е жълтокафява, дълга 10 мм.

Прасковеният молец развива годишно 3-4 поколения. Зимува като гъсеница втора - трета възраст, по-рядко в първа, под люспите и в основата на пъпките, в разклоненията на клоните, в мумифицираните плодове и стъблото, а на сливата - в галите, причинени от галообразуващия акар. Гъсеницата си приготвя на мястото на зимуването скривалище, като издълбава ямичка, облицована отвътре с копринени нишки и стърготини. Около мястото за зимуване се образуват купчини от кафяви екскременти.

През пролетта гъсениците напускат зимните укрития (в края на март), а в отделни години в края на февруари при средна дневна температура 14,5 градуса и започват да се хранят с пъпките, с кората в пазвите на клоните и др. Началото на активния период съвпада с разпукването на цветните пъпки на прасковата. Една гъсеница поврежда 2-3 пъпки, като предпочита листните. След това преминава по леторастите , вгризвайки се през върха на пъпката в сърцевината им, което причинява увяхване на връхната част, клонката. Една гъсеница през живота си поврежда последователно 3-5 летораста. Освен това гъсениците се вгризват в плодниците на цветовете и в младите плодчета на прасковата, кайсията, сливата и бадема, които изцяло унищожава без кожицата. Една гъсеница унищожава 1-2 плодчета. След завършване развитието си гъсениците какавидират в пашкулчета в листата на изпадналите клончета, по кората, завръзите и чаталите. Какавидният период продължава 10-12 дни.

Пеперудите от първото поколение излитат през май, летежа приключват през второто десетдневие на юни за 15-40 дни. Те са активни привечер и нощем. Денем се крият под листата, под бучките пръст, в пукнатините на стъблото и клоните на дърветата и другаде. Женските пеперуди снасят яйцата си по единично главно по плодовете на ранните сортове праскови: Амсден, Мариголд, Тракийска ранна и др., най-често в областта на ямичката на дръжката, по листата по-рядко и то по долната страна в основата на централния нерв и основата на листната дръжка. Една женска през живота си снася 60-80 яйца.

Гъсениците се излюпват след 5-11 дни, обикновено от началото на юни до началото на втората половина на август. Те повреждат повече плодовете на по-късните сортове праскови: Хале, Елберта, Късна Дупнишка, защото листата и връхните части на леторастите са вече твърди, като се вгризват често от към ямичката на дръжката, на узрелите плодове, от страни и се хранят с месестата им част. Развитието на гъсениците продължава около месец и какавидират на местата, където и тези от първото поколение, без да правят пашкулче и се прикрепят с бели копринени нишки.

Развитието на какавидите продължава 6-11 дни. Пеперудите от второто поколение започват да летят от края на юни началото на юли и завършват до средата на август. Гъсениците от това поколение се хранят с месестата част на плодовете и се развиват за 20-27 дни. Какавидират в ямичката на дръжката на плода или близо до него, прикрепени с няколко копринени нишки, какавидният период е от 9-15 дни. Пеперудите от третото поколение летят през август и завършват летежа при топло време до средата на октомври. Те снасят яйцата си по кората, най-често в основата на клонките и около разклоненията им, между люспите и основата на листните пъпки и по-рядко на плодните. Излюпените гъсеници се хранят с плодовете или вътрешността на пъпките и презимуват втора и трета възраст в копринено пашкулче.

Борба с прасковения клонков молец

Борбата с прасковения клонков молец (анарзия) се затруднява до известна степен, защото развива 3-4 поколения, което налага да се водят постоянни наблюдения за появата му и извършват пръскания с химически средства. Добри резултати, за намаляване на повредите от презимувалите гъсеници, се получават при закъсняло зимно пръскане с 3% маслени препарати (Акарзин, Масло РЗ и др.). През пролетта трябва да се направят две пръскания. Първото пръскане се провежда непосредствено преди разпукването на цветните пъпки, при 10% гъсеници напуснали зимните си убежища. ПИВ е 3% повредени лет