Растителна защита

Бактерийният пригор по краставиците (ъгловатите петна) е широко разпространено и силно вредоносно заболяване за тиквените култури.

Бактерийният пригор по краставиците (ъгловатите петна) има най-голямо стопанско значение за краставиците, отглеждани в полиетиленови оранжерии, както и за корнишоните в края на вегетационния сезон.

За бактерийния пригор по краставиците е характерно, че по листата се образуват по-бледи, ограничени от нерватурата петна с ъгловата форма. Оттук идва и наименованието на болестта ъгловати петна по краставиците. При влажни условия, по долната страна на листата, в местата на петната се образуват дребни капчици бактериален ексудат. . През деня с намаляване на относителната влажност на въздуха капчиците изсъхват. По-късно засегнатите в петната тъкани прегарят и опадват. По листата остават множество дупчици. При по-силно нападение може да загине по-голяма част от листната маса.

Причинителят на ъгловатите петна (бактериен пригор) по краставиците напада и плодовете. По тях се образуват кръгли воднисти петна, които постепенно проникват дълбоко в плода. По повърхността им се образува мръснобял ексудат. Прониквайки навътре , патогенът постепенно достига семената и ги заразява. Всички болни плодове изгниват.

Причинителят на болестта бактериен пригор по краставиците е бактерия, наречена Pseudomonas syringae pv lachrymans. Болестта се развива най-добре при 25°С и загива при 50°С за 10 мин. Запазва се в семената до 3 години и чрез тях може да бъде масово разпространена в страната. От заразените семена поникват растения, признаците на които се развиват още по семеделите. Бактерията се запазва много добре и в повредените тъкани на листата. За известен период тя може да се запази и в почвата. За развитието на бактериен пригор по краставиците благоприятства умерено топло и дъждовно време, придружено от вятър, който предизвиква механични наранявания. В плодовете на растенията патогенът прониква единствено през раните. Като се развива в тъканите на нападнатите плодове, бактерията достига семената и ги заразява. Освен с дъждовните капки бактерията се разпространява лесно и с помощта на поливните води.

Борба с бактерийният пригор по краставиците

При поява на първите петна в посева всички листа с признаци на ъгловати петна по краставиците трябва да се изрежат и да се изгорят. Необходимо е да се спазва 4-5-годишно сеитбообращение. В оранжериите трябва да се поддържа по-висока температура и ниска атмосферна влажност.

При поява на първите признаци на болестта се пръска с медсъдържащи препарати: Шампион ВП - 0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,3% и други. При условия, благоприятстващи развитието на заболяването, пръскането може да се повтори.