Растителна защита

Фитофторното гниене е силно вредоносна болест за късното полско производство на безколови домати, обикновено предназначени за преработка.

В най-ранна фаза от развитието на доматите (фаза разсад) заболяването се проявява като типично сечене или кореново и базично гниене на вече израсналите растения. При току-що разсадените растения в основата на стъблото се появяват воднисти петна, които спират сокодвижението. Нападнатите растения пожълтяват, а по-късно изсъхват. Точно фитофторното гниене е причина за пропадане на растенията след засаждането им на постоянно място. Често разсаждането на растенията се извършва дълбоко, така че плодовете от най-долната китка или част от тях са върху почвената повърхност. По тези плодове се образуват големи, сиви, петна, които лесно се разпознават по потъмнелите, вписани един в друг по-тъмни кръгове, наподобяващи еленово око, откъдето болестта носи името си. Такива плодове изгниват и окапват. В местата, където се допират, патогенът се прехвърля върху здравите плодове. При по-ниска влажност външните признаци на болестта са повърхностни, грапави, без зониране и силно наподобяват повредите, причинени от маната по доматите. Петната бързо обхващат целите плодове, които при влажно време се покриват с плътен бял налеп.

Кой е причинителя на фитофторното гниене и как протича неговото развитие?

Причинителят на фитофторно гниене по доматите е типичен почвообитаващ патоген, нареченPhytophthora parasitica var. nicotiana. Най-благоприятна температура за неговото развитие е 30-32°С, но може да заразява и при 10-12°С. Проявите на болестта са силни при интензивни дъждове или при прекомерно поливане, когато върху почвената повърхност се задържи свободна вода. Характерна за причинителя на фитофторното гниене е, че се запазва много добре в почвата дълго време. При по-ниски температури, на открито, той често загива, но се запазва в култивационните съоръжения, особено в стоманено-стъклените. Гъбата се развива и във водните басейни, поради което лесно може да попадне в почвата чрез поливните води. Устойчивостта на кореновата система на различните сортове домати спрямо фитофторното гниене е различна.

Как могат да се предпазят доматите от фитофторно гниене?

За да се предотвратят повредите е необходимо поливане чрез по-чести, но по-слаби поливки или приложение на капково поливане. Безколовите сортове домати трябва да се отглеждат върху дренирани, подравнени площи или върху добре оформени високи лехи, които да се поддържат през целия вегетационен сезон. При поява на болестта фитофторно гниене могат да се извършат пръскания с препаратите: Верита ВГ - 0.15%, Куадрис 25 СК - 0,075%, Корсейт М ДФ - 0,25%, Манкоцеб 80 ВП - 0,25%, Полирам ДФ - 0,2% , Превикур 607 СЛ - 0,25%, Ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25% и други. Освен това трябва да се третира и почвата под растенията. За ограничаване развитието на фитофторното гниене може да се постави син камък в поливните вади при гравитачно поливане.