Руколата е непретенциозно за отглеждане растение. За отглеждане на открито семената се засяват от края на март до септември и може да се засаждат поетапно през

10–15 дни. Семената се поставят на разстояние 20-30 см едно от друго в отделни лехички. Мястото за засаждане в двора трябва да е по-сенчесто, защото растението се нуждае от не повече от 4-5 часа слънце на ден. В противен случай бързо стрелкува и листата стават по-горчиви. Другото важно нещо за доброто развитие на руколата е почвата да бъде с висока влажност, поради което се налага да се полива обилно през целия вегетационен период.

Първите листенца на растението се появяват в рамките на 7 до 14 дни. Най-вкусни, крехки и ароматни са листата на руколата след около 35–40 дни от засаждането на семената. Те трябва да са с дължина от около 7–8 см. След този период те стават по-жилави и с по-наситен пикантен привкус. Листата на руколата съдържат голямо количество йод и витамин С.

Руколата, не се напада много от болести и неприятели, но често става жертва на земни пчели, което силно влияе върху развитието на листата, нападението води до забавяне на растежа на растенията и в някой случаи може да доведе до изсъхване. Растението може да се отглежда лесно в балконски сандъчета или в саксии.