Бяла акация (салкъм) - (Robinia pseudoаcacia L.)Разпространение: Бялата акация (салкъм) - (Robinia pseudoacacia L.) вирее из цялата страна, издържа на сухи, бедни на азот и киселини почви. Отглежда се като културно растение.

Използваема част: Цветовете, листата и кората. Цветовете и листата на бялата акация (салкъм) - (Robinia pseudoacacia L.) се берат по време на цъфтежа. Сушат се на сянка и се съхраняват на сухо място.

Химичен състав: Цветовете на бялата акация съдържат етерично масло, флавоноиди , танини. В кората се намират даровни вещества.

Действие: Водните извлеци от цветовете притежават температуропонижаващо и отхрачващо действие. В по-големи дози действат очистително на дебелите черва. Спиртен извлек от млади клончета на бялата акация (салкъм) - (Robinia pseudoacacia L.) понижава повишената стомашна киселинност, притежава пикочогонно действие и понижава крьвното налягане.

Приложение: Листата и цветовете на бялата акация (салкъм) - (Robinia pseudoacacia L.) се прилагат при зронхити, трахеобронхити, високо кръвно налягане, повишена киселинност на стомашния сок, жлъчнокаменна болест, невралгии.

Начин на употреба: Половин лъжица изсушени цветове се запарват с 500 мл вряща вода. Престояват около 20 мин. Пие се по 1 кафена чашка 2-3 пъти на ден.

Внимание!

Листата и кората на билката са отровни! Лечението се назначава и контролира от лекар, като се предпочитат цветовете, които се смятат за по-безвредни.