Аир(акорус)-Acorus calamusОписание: Аир(акорус)-Acorus calamus е многогодишно блатно тревисто растение с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 м и до 3 см в диаметър. Плодът е суха червена ягода. Цялото растение, особено коренището, има силна и приятна миризма. Цъфти от юни до август.

Разпространение:Аир(акорус)-Acorus calamus расте по мочурливите места и блата в Софийско, Казанлъшко, Варненско.

Употребяема част: За лечебна цел се използва коренището, което се събира през есента, най-често се обелва и разцепва по дължина. Допуска се употреба и на необелени коренища.

Действие: Експериментално е потвърдено противовъзпалителното действие, способността да възбужда рефлекторно стомашната и жлъчната секреция, да увеличава количеството на урината.

Приложения:

- апетитовъзбуждащо, при лошо храносмилане;

- противовъзпалително действие при възпаление на стомашната лигавица, язва;

- дрогата - при диария, жълтеница, кашлица, анемия, нередовна менструация , зъбобол, а във вид на зъбен прах при кървящи венци;

- приписва му се противогърчово действие и способност да подобри на зрението и паметта;

Използва при бъбречни, чернодробни, сърдечни и нервни болести, жълтеница, воднянка, хипохондрия, коремни болки и спазми, апетитовъзбуждащо и стимулиращо стомашната секреция действие. Локално се употребява като антисептик и болкоуспокоително,

Начин на употреба:

Прилага се запарка от 3-4 г стрито коренище, залято с 250 см3 вряща вода. Запарката се приема топла, половин час преди ядене. Прилага се и спиртен извлек (тинктура) от растението по 50 капки преди ядене като апетитовъзбуждащо средство. Външно се прилага извлек, приготвен от 20 г корени на 1 литър вода - за компреси. Може да се комбинира с други растения.