Алое-Aloe Arborescens Mill. Описание: Съществуват повече от 200 вида Алое, които се срещат в сухите области на Африка, Азия, Европа, Северна и Южна Америка. Хората често го оприличават на кактус, но всъщност то принадлежи към сем. Лилиевидни, към което спадат и лукът, чесънът, лалето, лилията и др. Само два вида Алое-Aloe Arborescens Mill. от тези 200 имат изключителни лечебни свойства и се използват за производство на терапевтични и козметични продукти.

Алоето е многогодишно растение. Цъфти през ранна пролет с красиви, разположени в съцветие жълти и червени тръбоподобни цветчена , излизащи от върха на стъблото. При стайни условия цъфти твърде рядко. Листата на алое-Aloe Arborescens Mill. са мечовидни, неогъваеми, ошипени и месести. Цветът на листата е разнообразен при различните видове - от сив до светлосин. Състоят се се от 3 основни слоя: обвивка, паренхим и централна част с чисто като кристал желе. Листата му озряват за 4 години и достигат 65-70 см.и обикновено тежат от 700 g до 1.5 kg.

Разпространение: У нас се отглежда като стайно декоративно или лечебно растение, понякога като оранжерийно.

Употребяема част: Използват се листата на алое-Aloe Arborescens Mill., от чийто сок чрез сгъстяване и изсушаване се получава стъкловидна маса, наречена алое или сабур.

Съставки: Алоин, изобарбалоин, алоеемодин, антраглюкозид, ацеманон, дихидроксиантрацен, агликони, витамини, биогенни стимулатори

Действие: Очистително, жлъчегонно, стимулиращо, противомикробно.

Приложения:

- при запек;

- биогенен стимулатор при заболявания на роговицата и ретината на окото;

- при атрофия на зрителния нерв, бавно заздравяващи рани, декубитус;

- не се препоръчва при бременни жени, при стари и изтощени болни;

Начин на употреба: Сокът от билката се прилага вътрешно и външно. От него е приготвен и инжекционен препарат. Сокът се получава от свежи листа (за предпочитане най-долните).

Листата се отрязват, измиват се с кипяща вода, нарязват се на малки късчета и сокът се изстисква със сокоизстисквачка. Прецежда се през марля, кипва се 5-10 минути, отстранява се от огъня, на 80 см3 сок се прибавя 20 см3 95 спирт и се поставя на прохладно и тъмно място в продължение на 12 денонощия. Сокът може да се приема и в свеж вид по една чаена лъжичка преди ядене 2-3 пъти дневно в продължение на 3 седмици или два месеца.