Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Бял равнец - БИОЗЕМЕДЕЛИЕ

Бял равнец

 

Описание:

Многогодишно тревисто

растение с пълзящи подземни издънки, с право неразклонено стъбло. На върха на стъблото цветните кошнички са събрани в гъст щит. Всяка кошничка се състои от 5 периферни, бели езичести цветове. Цъфти от юни до септември.

Разпространение:

Расте по тревисти места, по ливади, между храстите в цялата страна и над 1000 м надморска височина.

Употребяема част:

За лечебна цел се използват цветните кошнички и надземната част.
Съставки: В надземната част се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0,05-0,10%) при дестилация на растението с водни пари. Освен хамазулен етеричното масло съдържа сесквитерпена алфа-кариофилен и други моно- и бициклични терпени: алфа – и бета -пинен, циенол, туйон, камфора, борнеол, сложни естери. Билката съдържа още горчивото вещество ахилеин, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7-гликозид, органични киселини, витамин С и К, аспарагин, нитрати и др.

Действие:

Експериментално е доказано кръвоспиращото действие. Има известно ободряващо и болкоуспокояващо действие. Нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха. Притежава противовъзпалително действие.

Приложения:

- като кръвоспиращо средство при кръвотечение на матката, венците, носа, стомаха и др.

– за възбуждане на апетита, при стомашни възпаления с болки – язва, гастрит

– при колит, газове, бъбречни заболявания

– при сърцебиене, главоболие, виене на свят и др.

-ободряващо и болкоуспокояващо действие.

Начин на употреба:

Приготвя се запарка, като 15 г оситнена билка се залива с 200 см3 вряща вода. След като изстине, запарката се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно. С нея може да се прави гаргара при кървящи венци, възпаление на устната лигавица и др. Запарката трябва да се прилага в продължение на 1-2 седмици, за да се получи добро лечебно действие.

Използвана литература:

Целебни растения от „А“ до „Я“

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates