Полезна информация за цветята.Камелията - капризна? Изобщо не!.

Четейки информацията за

камелията в руската литература и интернет, постоянно се натъквам на твърде странното схващане, че камелията е много капризно растение, което могат да отглеждат само виртуози. От друга страна, разговаряйки с бонсаисти от китайски флористки клуб в Пало Алто (Калифорния), чух и противоположното мнение: ”Камелия ли? Това е растение, което просто е невъзможно да убиеш. И да не го поливаш, и да го поливаш прекомерно, да не подхранваш, то си расте и цъфти.”

Особено бях изненадан от разпространеното в руския интернет схващане, че когато цъфти, камелията не може да бъде местена и въртяна, тъй като в тези случаи хвърля пъпките. Това твърдение се явява чиста измислица. Парадоксът при камелиите е, че те цъфтят през зимата, когато са в покой. Ето защо, когато камелиите цъфтят, с тях могат да се извършват всякакви груби операции: пресаждане, подрязване на разраснали се корени, транспортиране, и т.н.

Камелията спокойно ще продължи да цъфти. Във всички разсадници, включително в известния "Nuccio's Nurseries", близо до Лос Анджелис, камелиите се пресаждат през зимата, когато цъфтят.

Когато разказах на собственика на разсадника Том Нучио, че в Русия се счита местенето на камелията като причина за хвърляне на пъпките, той изрази мнение, че някоя камелия може да е пострадала от това, че е била в апартамент, близо до радиатор, който е изсушавал почвата при ненормални за камелията зимни условия.

Когато пъпките на Камелията са започнали да опадват, собственикът очевидно не е разбрал защо се случва това, и е измислил това обяснение. Както изглежда, почти пълната неяснота около камелиите в Русия се дължи на факта, че хората, които са пробвали да отглеждат камелии, са допускали груби грешки, а те могат лесно да бъдат избегнати, ако се знаят потребностите на растението.

Ето защо реших да разбера най-често допусканите грешки, на което е посветена и статията.

Температура

Първо трябва да кажа, че камелията не е стайно растение. Да се отглежда камелия в топъл московски апартамент през зимата е също толкова безсмислено, колкото отглеждането на ябълково дърво в апартамент. Но не бързайте да затваряте тази статия. Камелията е студоустойчиво растение. Някои разновидности издържат до -20 градуса, а болшинството камелии издържат до -10 градуса. Ето защо, ако имате проветрив остъклен балкон, на който зимата да се поддържат от 0-15 градуса (оптимални от +5 до +10 градуса), и на който температурата не пада под -10 градуса, то камелията е за вас!

Дори температурите да паднат до -20 градуса, можете да отглеждате студоустойчиви хибриди камелии, създадени през последните 20 години. В планините на Япония растат снежни камелии Юки-Цубаки (Yuki-Tsubaki). През зимата, храстите са защитени от снега. Веднага щом снегът се стопи, камелиите са просто като експлозии от най-различни цветове. Този пример показва, че камелиите са адаптирани към неголеми студове в тяхната естествена среда.

Когато обаче европейците са пренесли камелията преди 200 години от Япония и Китай, те са смятали, че това са тропически растения, и са ги отглеждали в оранжерии. Всъщност, във Франция и Англия, камелията може да се отглежда в градината. Очевидно и вие можете да направите същото в южните региони на Русия.

Засаждане

Освен температурата, много собственици на камелии правят грешка с дълбоко засаждане и неправилна почвена смес. Шийката на камелията(точката между корените и стъблото) никога не бива да е покрита с почва. Засаждането на камелията дори с 3 инча (3x2.54=7,62 см) по-дълбоко, е сигурен начин да се погуби растението.

Пресаждането на камелията е нужно да става от ноември до февруари, когато растенията са в състояние на покой. В моята градина, камелията започва активно нарастване в началото до средата на април. Три седмици след това, техния растеж спира. След това, в началото на юли, започва отново активен растеж. Пресаждането на камелиите в периода на активен растеж, е голяма грешка, тъй като могат да изостанат в растежа и да останат в лошо състояние.

Почвена смес и поливане

Въпросът с почвената смес е по-сложен. Ако поставите градинска почва в саксия, и засадите в нея камелия, тя ще загине от загниване на корените. Градинската почва е неподходящ субстрат за което и да е растение в контейнер, тъй като е доста плътна и не притежава нужната водо и въздухопропускливост. За камелията е най-добре да се закупи готова смес от магазина. Има специални смеси за растения, изискващи кисели почви (камелии, азалии и рододендрони), които се приготвят от торф, перлит, вермикулит, пясък, смлени кори, и подобни съставки. В тази смес, корените на камелията ще бъдат винаги равномерно овлажнени, водата няма да се задържа, и корените ще могат да дишат. Ето защо, дори и да се полива доста често, до определени граници камелията би се чувствала добре, т.е. корените няма да изгният. Гниенето на корените се случва преди всичко при преовлажнена тежка почва през топлата част на годината. Гъбичките, причиняващи гниене, при по-хладно време, са по-малко активни. Ето защо камелиите лесно се отглеждат при средиземноморски климат(дъждовна прохладна зима, топло сухо лято).

От друга страна, краткото преовлажняване няма да причини гниене. Дядото на моята съпруга е собственик на малко цветно стопанство в Япония. След едно наводнение, камелиите няколко дена са стояли във вода. Това не е довело до никакви катастрофални резултати.

Подхранване

Тъй като в почвените смеси отсъстват хранителни вещества е необходимо добавянето на торове към тях, или внасяне на течни торове. Камелиите притежават доста ефективна коренова система, затова е необходимо малко количество тор. Прекаленото торене на камелиите е една от най-грубите грешки, наред с дълбокото засаждане, тежката почва и високата температура през зимата. Камелията трябва да се подхранва през пролетта, по време на първия активен растеж през април. Не бива да се подхранва през есента, особено ако сте решили да отглеждате мразоустойчиви сортове при хладен климат. Подхранването може да предизвика късен растеж, и младите неузрели клонки да бъдат сериозно повредени през зимата, както и цялото недостатъчно изпаднало в покой растение.

За подхранване е най-добре да се използват специални торове за растения обичащи кисели почви, но може да се използва и комплексен разтворим тор( азот, фосфор, калий, сяра) с микроелементи(желязо, цинк, мед, манган, молибден, бор). Не трябва да се внасят калций и магнезий, тъй като те се съдържат в чешмяната вода, и излишъкът им повишава pH. Торовете е добре да се внасят в концентрация два пъти по-ниска от обозначената на етикета.

Ако камелията се отглежда в градината, подхранването с микроелементи не е задължително, т.к. те като правило вече се съдържат в почвата. Достатъчно е да се внасят само макроелементи. По тази причина(микроелементите), някои разсадници, напр. „Nuccio’s nurseries”, използват градинска почва като съставка в смес от 50% торф, 30% градинска почва и 20% перлит.

Различните производители използват различни съотношения азот/фосфор/калий за камелиите, като правило 9-6-6 (Osmocote, Azalea&Camellia), 14-12-12 (Multicote Azalea& Camellia), 20-20-20 (Peters) и др.

На хората, отричащи химическите торове ще кажа, че в САЩ най-популярния органичен тор за камелии е брашно от памук, съдържащо 6% азот, 3% фосфор и 1% калий. Това е близко до идеалното съотношение, необходимо за камелиите. Друг популярен органичен тор е брашно от детелина, което също както брашното от памук „оживлява” почвата, създава благоприятни условия за полезните почвени микроорганизми и червеи. От друга страна, животинският тор не се препоръчва за камелии, тъй като може да повиши pH, и да способства за засоляване на почвата, ако тя е тежка( с високо съдържание на глина).

Влажност на въздуха, оросяване и свеж въздух

Руските източници препоръчват камелиите постоянно да се пулверизират с вода. Според мен ако растенията са на свеж въздух или в проветриво прохладно помещение, това е полезно, но не е задължително. Камелиите се чувстват отлично в Калифорния, където през лятото дъжд няма, и влажността на въздуха е много ниска.

Вредители

Вредителите и болестите при камелиите са доста малко, и за разлика от розите, камелиите може изобщо да не се пръскат, освен при по-особени случаи. Понякога камелиите се нападат от листни въшки. Те могат да се отмият с вода, сапун и градински спрей (horticultural soap) или летни маслени емулсии (summer horticultural oils). Тези вещества са безопасни за човека, в сравнение с „тежки” средства като карбофос (пестицид), ацефат (пестицид) и др. Маслените емулсии добре унищожават и акарите- единствените сериозни вредители по камелиите.

Болести

Най-сериозното заболяване при камелиите се явява кореновото гниене, като резултат от преовлажняване, тежка почва и висока температура. Симптомите са опадване на листата и изкривяване на младите листа. В този етап заболяването често е нелечимо и растението загива, въпреки че намаляването на поливането и спешното пресаждане в по-въздухопропусклива почва могат да спасят камелията. Две други сериозни заболявания имат значение само в Калифорния- вид фитофтора Sudden Oak Death (внезапна смърт при дъбoвите дървета) и гниене на венчелистчетата при цъфтеж (Petal blight). В други части на света (напр. в Австралия), тези заболявания не съществуват. Понякога се наблюдава петнистост (вариегатност) по листата и цветовете - това е относително безвредна вирусна инфекция, която се използва за получаване на декоративно изпъстрени цветове, които японците обичат. Инфектирането се постига чрез присадка върху заразена подложка. Някои сортове са просто вариегатни версии на други сортове: напр. Waltz time - розов, Waltz time Variegated - розов с петна.