Полезна информация за цветята.Цветята през февруари.

 

Февруари е известен като „малък сечко“. Малък или голям сечко, навън все по-силно замирисва на пролет. Този месец е ключов за подготовката на

градинските и балконскицветя и декоративни храсти за пролетта и лятото. За да ни радват със своите цветове и багри чак до късната есен.

 

Най-красивите летницветя се отглеждат чрез разсади отсемена. Средата на февруари е времето, когато се сеят семената на лобелията. Те не се засипват с почва, тъй като за покълването си имат нужда от слънчева светлина. Съдът, в който сеем се покрива с прозрачна материя, като така поддържаме оптималната влажност за успешният старт на разсадите. Семената покълват сравнително лесно и бързо, като след появата на първите истински листа се пресаждат в индивидуални транспортни саксии 4х4 см. в групи от по 5 – 10 растения.

 

 

Към края на февруари или началото на март се засява и петунията. Сеенето при петунията е по същия начин като това на лобелията. При това тези две летницветя се комбинират прекрасно в балконско сандъче или кашпа. Оптималната температура за успешното покълване на семената е около 18 – 20 градуса. Според сорта семената покълват за около 5 – 10 дни. При появата на първите истински листа младите растения се пикират в индивидуални транспортни саксии 4х4 см.

 

 

Ако сте любители на дихондрата, то времето за сеене на семената е в началото на февруари, около месец преди това на петунията. Дихондрата също се комбинира много ефектно с петуния и лобелия, като създава прекрасен каскаден ефект. Семената на дихондрата се пеят като петуния и лобелия, но е добре съвсем леко да се покрият с почва. Оптималната влажност и температура 18 – 20 градуса също така са от изключителна важност за успешния старт с тезицветя. Идеята за по-ранното сеене на дихондрата идва от там, че младите растения се развиват доста по-бавно от петунията и лобелията. Така при засаждането им в комбинирано сандъче, петунията и лобелията няма за "задушат" дихондрата.

 

 

Ако съхранявате от предния сезон луковици и грудки на далия, гладиола, бегония, глоксиния и др., февруари е времето да направите пълен преглед на състоянието им. Проветрете добре помещението и отстранете загнилите луковици и грудки.

 

 

Ако сте от хората, които с нетърпение чакат края на зимата в края на февруари и цветовете на пролетните луковичницветя изпълват душата ви с радост, можете да се наслаждавате на луковичницветя в сандъче или саксия още през февруари. За тези в градината ще трябва да почакате да се стопли времето. За целта трябва да сте засадили луковиците минзухар, фрезия, лале, зюмбюл, спараксис, нарцис и др. през октомври – ноември. След престояване на засадените луковици навън на завет до средата на януари, внесете на закрито при температура около 18 – 20 градуса и ще се омаете в цветове и аромати в последните дни на февруари – първите дни на март. Нищо не зарежда по-добре от пъстрата феерия на цъфналите лалета, ароматните фрезии и зюмбюли, кокетната красота и разнообразие на цъфналите минзухари.

 

 

Специално за нарцисите можем да ползваме китайският метод за „садене“ в чаша с вода. На дъното на чаша се насипват ситни камъчета, налива се вода, която не трябва да ги покрива. Отгоре се поставят луковиците така, че основата им да е непосредствено над нивото на водата, без да я докосва. Съдът се покрива с тъмна материя и се оставя на хладно за около две седмици. След появата на първите кълнове, съдът се открива и се пренася в помещение, където температурата се повишава постепенно. Съвсем скоро ще можете да се радвате на слънчевите цветове на нарциса.

 

 

Декоративните храсти трябва да се просветлят до края на февруари. Обикновено по тези храсти зимуват много вредители и причинители на болести. Това налага изрязаните части да се отстраняват и унищожават. На облагородените люлякови храсти се изрязват всички издънки. Ако в градината има и други облагородени храсти, техните издънки също се изрязват, тъй като те носят белезите на растението, което сме облагородили и от чийто белези сме се отказали.

Засадените през есента без резитба храсти също трябва да бъдат подрязани през февруари. Целта е храстите да разполагат с достатъчно време за изграждане на здрав скелет от клони. Напълно се премахват слабите и болни филизи.

Местата за садене на декоративни храсти в градината трябва да се обработят и подготвят през първата половина на февруари, ако почвата не е замръзнала. Мястото се обработва на дълбочина около две прави лопати, като изкопаната почва се размесва с добре угнил оборскитор.

 

 

За хората, живеещи в апартаменти с балкони и тераси също има работа през февруари. Ентусиастите биха използвали първите топли и слънчеви февруарски дни за почистване на балкона и преглед на наличните съдове и инструменти. Още в края на миналия сезон би трябвало да сте планирали какво и как ще отглеждате на балкона. Вероятно сте закупилисемена, луковици и грудки , или сте поръчали готови разсади в градинските центрове, които с трепет и вълнение очаквате през март. Каквито и да са плановете, вие имате нужда от почва. За разлика от градината , на балкона в съдовете разполагаме с ограничено жизнено пространство за корените на любимитецветя. Затова трябва да сме много внимателни при избора на почвен субстрат. При всички положение той трябва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост. Добре е почвата да се подменя всяка година, тъй като за един сезон качествата и в саксията или балконското сандъче силно се влошават.

 

 

През февруари е добра идея да си подготвите почвения субстрат в съдовете според плановете за това къде и какво ще отглеждате. Разположете съдовете по местата им и ги полейте все едно вътре имацветя. Поддържайте почвата влажна. По този начин ще прецените ако нещо не е съвсем на мястото си, а и ще имате достатъчно време да премахнете евентуално израсналите плевели. Задължително обеззаразете почвата, преди да засадите цветята на постоянните им места.

 

 

Част от подготовката за новият сезон е осигуряването на подходящите инструменти – ножици, лопати, гребло, вилици, садило и др. Добре е инструментите да са с гумено покритие за да не се нараняват ръцете при работа. Важно е също така да разполагате и с работна масичка, за да си спестите постоянното навеждане. Едно сецване в кръста може да провали целият ни сезон, затова се пазете!

 

 

За любителите на стайните растения е важно да се отбележи, че слънцето през февруари става все по-силно. Растенията, които предпочитат разсеяна слънчева светлина и които през декември и януари са били по прозорци и первази е добре да се приберат по-навътре или да се осигури някаква защита от все по-силното февруарско слънце. Със затоплянето на времето започва постепенно да се увеличава и поливането. Добре е да се помисли и за торене, но при всички случаи в намалени дози.

 

 

Както можете да се убедите, никак не ни е скучно през февруари. Наслаждавайте се на всеки слънчев и топъл ден и го използвайте за любимите си растения. Животът е прекрасен!

 


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info