Полезна информация за цветята.Циклама - Cyclamen persicum.


Цикламата цъфти от май до февруари.

Родина: Мала Азия

Цикламата е подходящо растение за спалнята.

В Мала Азия растението расте в хладни, сенчести месности. Ето защо тя се развива добре в умерено затоплени помещения и само при такива условия запазва своите великолепни цветове седмици наред.Има около 14 сорта циклами, които се различават изцяло по формата и окраската на цветовете.Място:

Хладни жилищни помещения с температура 12 - 15 градуса по целзий.
Подходящи са спалнята или гостната, светлото стълбище също е подходящо място за нея.

Помещения със сух въздух и температура над 20 градуса не са никак подходящи и растението ще умре.Грижи:

Цикламата трябва да се полива с много усет.
Никога не поливайте цикламата отгоре, направо върху грудката, защото водата , която се задържа между месестите дръжки, причинява загниване на цветовете и листата.Важно е самото растение да не е потопено във вода. Затова е хубаво кашпата да е запълнена до половината с дребен чакъл.Редовно трябва да се отстраняват увехналите цветове и пожълтелите листа. Но не бива да прерязвате дръжките на листата, нито цветовете, те само леко се извиват и се издърпват.От октомври до април цикламата редовно трябва да се подхранва с тор.
През летния период на покой от май до септември не бива да торите цветето, но то трябва да се полива умерено, така че пръста му да не просъхва.
Идеално би било през този период цикламата да се премести под рехавата сянка на някое дърво.


Когато през септември се появят върховете на новите листчета, грудката се пресажда плитко в черноземна пръст, така че 1/3 от нея да се вижда на повърхността.
През късната есен, когато листната розетка се е оформила напълно и се забелязва ачатък на цъфтеж, използвайте фосфорн тор за подхранване.Размножаване:

Размножаването е сложно и следва да се предостави на специалистите.


Ако все пак решите да си засеете циклама от семена това става по следния начин:

Цикламата се размножава чрез семена, които се засяват от август до декември в почвена смес от две части букова листовка и една част пясък на разстояние 2см едно от друго.
Засетите семена се поливат, покривате със стъкло, върху което се поставя хартия, и се държат при температура 15-20 градуса. Семената покълват 35-40 дни след засяването. След поникването сандъчето се поставя на светлина.При първия лист растенията се пикират в торфена пръст с пясък също в сандъчета на разстояние 3-4см. При изкарване на втория лист отново се пикират на 6-7 см. Оформения клубен се заравя 2/3 в почвата.

Разсадът се държи при температура 10-12 градуса.
През март-април растенията се засаждат в саксия Ė7 и се изнася в парник. През май се прехвърлят в по-големи саксии Ė10-14, като клубенът остава на половин на повърхността. През лятото може да се прехвърли в саксия Ė 13-15.Съвет на градинаря:

При покупката внимавайте цикламата да има повече пъпки отколкото разтворили се цветове.

След появата на първите пъпки саксията не бива да се премества, защото те ще окапят.