Полезна информация за цветята.Хелихризум - Helichrysum bracteatum.

Helichrysum е голямо семейство, родом от Австралия.

Те са сложноцветни. Включва едногодишни, многогодишни тревисти и храсти.

Тези растения обичат слънцето и добре дренираща почва.


Helichrysum bracteatum е подходящ за градината. Отличен е за приготвяне на сухи букети.Достига височина около 100 см.Хелихризум брактеатум е едногодишно растение. Вирее на слънчево място и почви с добри дренажни свойства.


Семената се засяват през март за отглеждане на разсад.


Готовите растения се разсяват през май.


Цъфти от Юли до Септември.
Кои растения са подходящи за сухи букети:

За сухия букет, освен безсмъртник (хелихризум), може да се използват още и много други растения -цветя, треви, листа и даже клонки от храсти и дървета. Изборът наистина е огромен: божур, роза, гладиоли, малки гергини, клематис, циния, овчарска торбичка, момина сълза, тръстика, папур, декоративна царевица, метла, ръж, овес, пшенинца, просо, шипка, облепиха и много други. Особено ефектно в сухоцветните букети изглежда физалисът и неговите оранжеви или жълти кутийки, а също кръгчетата на лунаринята.

Има много начини за сушене, багрене и добавяне на допълнителни интересни материали, което ви позволява да създадете ефектни и ярки композиции.

Сухите букети можете да съхраните в продължение на години и те не изискват специални грижи, освен внимателното премахване на прахът.

Как да създавате букетите

По-големите и масивницветя се разполагат по средата на букета, а по-дребните и ефирни - по краищата.

При създаването на букети задължително се спазват някои прости правила:

Най-високите растения трябва да бъдат с по-дълги от вазата дръжки от половин до два пъти. Букетът следва отчетлива главна линия.

По-големите и масивницветя се разполагат по средата на букета, а по-дребните и ефирни - по краищата.
Ако желаете да създадете собствено пано от сухицветя, не се впускайте в правенето на "гигантски платна".

Сухоцветите изглеждат най-добре в скромни композиции с размерите на рисувателен лист от скицник.
За основа може да ви послужи лист, изрязан от плътен бял кадастрон. Белият цвят ще подчертае природните оттенъци на растенията. Основата на паното може да се облепи със сухи листа. Ще придадете стабилност на крехка готова композиция, като я напръскате с лак за коса.

За да не избледнеят цветовете, букетът или паното от сухоцвети не бива да излагате на преки слънчеви лъчи.

За да не се разруши композиция от по-тежки клончета и за да бъде по-устойчива, може да сложите във вазата гипс.

При съставянето на по-крехки букети обаче трябва да се придържате към друга тактика. Ако растението има по-слабо стъбълце, то се заменя с тел. Това трябва да се извърши преди изсушаването. Цветовете се отделят от стъблата и се прикрепват към теловете.Те пък се прикриват с цветна панделка, която създава илюзията за естествено стъбло.ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

При брането избирайте само най-добритецветя, тъй като при сушенето дефектите стават по-забележими.

Откъсвайте ги късно сутрин, когато растенията са сухи, но все още не са клюмнали от топлината и слънцето.

Събирайтецветя в различни етапи от цъфтежа - от пъпки до напълно отворени. Имайте предвид, че цветята още повече се отварят след изсушаването.

Сините, оранжевите и розовите цветчета запазват след изсъхването чудесен цвят.

Ако нямате възможност веднага да ги изсушите, поставете ги в съд с хладка вода на хладно и сухо място.

Ако сте били предвидливи и разполагате със сухицветя, плодове и други растителни части, сега може да внесете шепа лято в дома си.Начини за съхраняване

Универсален способ за запазване на растенията, пригоден за всички видове, не съществува.

Всички съществуващи начини се свеждат до два принципа - изсушаване и консервация:

ИЗСУШАВАНЕ НА ВЪЗДУХ И НА ТЪМНО
От стеблата на цветето следва да се отстранят всички листа. Връзват се на снопчета и се увисват надолу в тъмно , добре проветрено помещение. Идеални за целта са тавана, навеса за съхранение на градински инструменти, гаража.
Тъмнината най-добре ще съхрани ярките цветове на пъпките, а въздушното течение няма да позволи да се развият плесени. За да се изсушат растенията на въздух, са нужни две-три седмици.

С БИТОВА ТЕХНИКА
Ако нямате търпение да чакате седмици, за да изсушите цветята можете да използвате битовата техника у дома - микровълновата фурна, готварската печка или ютията. В микровълновата цветята трябва да се държат не повече от половин час, а във фурната на готварската печка при ниска температура - до 1 час при полуотворена вратичка. В краен случай листата на растенията може да се изгладят с гореща ютия през хартия.

НА ПРИНЦИПА НА ХЕРБАРИЯ
Нужни са ви стари вестници и по-голяма картонена папка. Растенията се поставят между листовете на вестника и се прибират в папка. Когато папката се запълни, затворете я и поставете върху нея няколко тежки книги. Изсушените по този способцветя са подходящи за създаване на различни картини и пана.

КОНСЕРВИРАНЕ С ВОСЪК
Това е един бърз способ за консервация. Восъкът се разтопява, растенията се потапят за минута в него и след това се охлаждат в студена вода.

И тъй като те не се нуждаят от поливане, можете да ги сложите в красиви съдове, които допълнително да подчертават уникалността на композицията.Те ще служат за ефектен елемент от декора, освен това, можете да ги разполажите и на по-недостъпно място.
Сухитецветя не са просто украса, а един уловен и "консервиран" миг от лятото.


http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=307898