Полезна информация за цветята.За градината през Май 2.

Вече е топло, цветята цъфтят... вече е Май.

В цветната градина, така както цъфтят така и прецъфтяват зюмбюли, лалета, теменуги, божури, здравец и иглики,


трябва да се засаждат гладиоли, астри, тагетес, целозия и други, които ще красят дома и двора чак до късна есен.
Сега трябва да разрохквате почвата, поливате, плевите различнитецветя и да се грижите за декоративните храсти.


Розите трябва да се подхранят с малко (до 20-25 г на квадратен метър) амониева селитра.
Много от саксийнитецветя, зимували в помещения, са вече настанени на балкони и тераси.
Към края на май е възможно листата на зюмбюлите и лалетата да започнат да пожълтяват. Това е моментът за изваждане на луковиците и за тяхното съхранение. Не бива да се пропуска.

В зеленчуковатаградина има също доста работа.


Който иска да се радва на ранни домати, трябва да засади разсада от подходящите сортове още в първите дни на май, ако не е направил това през април.


Около средата на месеца е времето за засаждане на средно ранните домати, средно ранния пипер и на патладжана.
Засяват се семената на краставиците.
Не бива да се закъснява с окопаването на ранното зеле и ранните картофи, за да не ги подтиснат плевелите.
В края на май се засяват семената и за разсад за късни домати, подготвя се лехата за разсад на късното зеле.


Това е времето, когато се засява и бамята - най-късно засяването пролетно зеленчуково растение.

В плодоватаградина от изключително важно значение са редовните обработки на почвата, за да се предотврати избуяването на плевелите и да се намали изпарението на влагата. Единичните дръвчета се окопават в около стъблени кръгове, малините и ягодите - в междуредията.
Тези обработки на почвата трябва да са плитки.
Една обилна поливка, последвана от окопаване на ягодите преди узряването на плодовете, ще се отрази много добре на наедряването им.
През месеца се извършват и някои резитбени операции, като филизене и пензиране, премахване на прикоренови издънки и др.
Не бива да се пренебрегват и растително защитните мероприятия.

Здравецът декорира неугледни места

С помощта на почвено покривни растения могат бързо да декорират нелицеприятни участъци от буци суха почва или обрастващи в плевели под дърветата и между храсти.
Непризнат лидер между тях е здравецът.


Това растение не е капризно към почвата, не се нуждае от особени грижи и много бързо се разраства встрани. След няколко години здравецът образува плътен килим, които не оставя никакъв шанс на плевелите да оцелеят.


От май до юли той ще ви радва с бяло-розовите си цветове или пък с виолетово-розовите пъпки. Това растение има още едно неоспоримо достойнство - неговите листа могат да издържат през зимата и да останат зелени в районите на страната с по-мек климат.


Има и други почвено-покривни растения - потисници на плевелите, като лизимахинията например, но здравецът е най-добрият от най-добрите.

Най-популярен сред градинарите е здравецът ренардии, които е родом от Кавказ. Това растение е един от най-непретенциозните и устойчиви на патогени. Те прекрасно цъфтят и растат както на слънце, така и на полусянка.

След като прецъфтят зюмбюлите

Не бързайте да ги изхвърляте, защото през следващата година отново ще покажат красивите си цветове, но за да постигнете това, трябва да:

1. Срежете цветоноса. С ножица или остър нов можете да срежете увехналото съцветие, колкото се може по-близо до повърхността на почвата в саксията или градината. Постарайте се да не повредите листата на растението - то все още се нуждае от тях

2. Продължете поливането и подхранването. Поставете саксията с растението на слънчево място. Поливайте, както обикновено, и подхранвайте на всеки две седмици

3. Оставете листата да изсъхнат. Хранителните вещества от листата постепенно преминават в луковиците и се натрупват там. Листата започват да пожълтяват и да увяхват

4. Сложете луковиците за съхранение. Срежете изсъхналите листа и извадете луковиците от саксията. Почистете ги от почвата и ги поставете за съхранение в тъмно, прохладно и сухо място

Бързата направа на зелената морава

Едва ли има по-скоростен начин за направа на морава от използването на чимове.
Те се продават на ленти, като могат да покрият по 1 кв.м. Не трябва да си купувате зеления посадъчен материал прекалено рано преди подреждането му на терена, защото може да изгние.
В зависимост от предназначението рулата с трева се делят на чисто декоративни, на предназначени за озеленяването на сенчести участъци за оформянето на площадки за игра.
Участъкът под рулата трябва да се подготви по същия начин, както за засяването на тревна смеска: повърхността трябва да е максимално равна, а почвата да е дребна и рохкава.
И най-важното: след разполагане на чимовете трябва да полеете с вода.


Прекрасна алтернатива

Едногодишните виещи се растения като ароматния грах,


латинката и турския боб са великолепен декоративен материал за оформяне на огради и градински решетки.
При благоприятни условия те създават в кратки срокове живописни плетове, с помощта на които при желание можете да си оградите вашето вътрешно пространство.


Освен това едногодишните не са по-некачествени от многогодишните катерливи растения, които се нуждаят от още повече време, за да се развият добре. Затова между младите клематиси или орлови нокти се препоръчва да засадите и няколко едногодишни растения.

Цветните облаци

Въздушно леки, тези дребно цветни растения дават такова обилие от цветове, че едва се забелязват листата им.
Ако към обилието от цветове прибавите и факта бърз растеж, тогава няма да намерите по-добре за висящи кошници растение.
При цялата си нежност растения като сенвиталията, калибрахоето и диасцията бързо образуват плътни топки за една година.
А на сенчести участъци новосъздаденият сорт бегония Bonfire направо ще "избухне" в цветове.Лобелията и диасцията изглеждат великолепно не само във висящи кошници, но и в саксии - на етажерки и лавици, и могат да се използват като декоративен елемент в градината.Характерна особеност на тези дребно цветни растения е, че при прецъфтяване изсъхналите листа падат от кошницата и се заменят с нови. Това значително облекчава грижите по тях.

Съвет: във всяка кошница с диаметър 25 см. можете да засадите от три до пет растения в зависимост от вида и сорта им.
Грижите по тях се свеждат до редовно поливане и ежемесечно подхранване.
Най-съвременното решение на растенията във висящи кошници са специални съдове, които имат вградени съдове за вода.

Малки съвети:

Годецията, ралицата , лаватерата,


лобуларията,


нигелата,

много стеблената хризантема и ешолцията са сред най-използваните видове едногодишницветя. Със засяването им трябва да приключите до края на годината.В средата на май засейте на постоянно място в лехата латинката, слънчогледа, декоративната тиква. Предвидете и някакво укритие, ако случайно температурите спаднат, за да не измръзнат растенията.При засъхване на почвата, ако няма дъждове, поливайте цветните растения като зюмбюли, нарциси, лалета, а също така и прецъфтелите минзухари и дребнолуковичните растения. За да развият нормални луковици, всички те се нуждаят от много влага в продължение на две седмици след прецъфтяването им.

През месеца не по-малко от два пъти подхранете всички многогодишни цветни растения, а също така и декоративните рози и храсти, с торове с високо съдържание на азот.
Именно този хранителен елемент повече от всеки друг им е необходим в началото на вегетацията. При подхранването на луковичните добавете и калиев сулфат.
Тези минерални торове се разпръскват по повърхността на влажната почва и след това се заравят с помощта на мотика или гребло.

http://www.gradinata.bg/index.php?article=154