Полезна информация за цветята.Красива градина и през зимата.

Много хора пренебрегват градината си през зимата. Мнозина смятат, че след като цветята са отдавна увехнали, а листата са изгнили, в градината не е останало нищо, което предизвиква интерес. Това не е далече от истината. Въпреки скованата от студ и сняг земя, вие бихте могли да засадите различни растения, които ще предадат различни измерения на градината ви.

Когато избирате дръвчета и храсти за вашата зимна градина, добре е да изберете такива, които ще и придават атрактивен вид през цялата година.

Боровинковият храст, например, цъфти с нежни бели цветчета през пролетта, ражда моравите си плодове през лятото и искри с блестящите си червени листа през есента. През зимата червените му стебла и уникална форма, са прекрасен акцент в градината ви.

Подобно на него и кучешкият дрян е типично растение за четирите сезона. Той цъфти много рано през пролетта с разкошно изобилие от цветове, през лятото светло-зелените му листа са с много нежно излъчване, а през есента прекрасните му червени плодове лесно примамват птиците. Зимата кучешкият дрян с кафявата си кора ще се откроява добре на снежната пелена в градината ви.

Дълга, сива и продължителна е зимата. Колкото и странно да звучи, но и тя има много цъфтящи ухаещи растения. Такъв един храст е например хамамелиса (Hamamelis). Той започва да цъфти през ноември и в зависимост от температурата навън и удължава цъфтежа си много често до пролетта. Ако е замръзнало на вън, растението изчаква да се стопли, като свива венчелистчетата си.Щом изгрее слънцето, дори и за няколко часа чашките се разтварят и цветчетата се препичат на зимното слънце, като ухаят много приятно. Щом слънцето се скрие зад облаците те пак се навиват и затварят. В градината се срещат два вида хамамелис – китайският (Hamamelis molllis) и японският (Hamamelis japonica). Китайският е по–ароматен и достига размерите на дърво до 3-4 м. Обича по–плодородните почви, които не съдържат вар. Вирее добре на полусянка. Цветовете на китайския хамамелис са жълти, а на японския са червеникави и много красиви. Опитните градинари правят интересни кръстоски между двата вида. В градината в близост до къщата е истинска феерия да се отгледа хамамелис.

Зимният жасмин и ериката обичат снежните премени
Друга цъфтяща прелест е зимният жасмин (Jasminum nudiflorum). Между многото жасмини, които цъфтят на пролет той е по–устойчив и затова се окичва с цветове още в края на зимата. Произхожда от северен Китай. Малко е увиснал с четири ръбестите си клонки, но цветовете му ухаят приятно.
Не смущавана от снега е и ериката. Често е покрита със сняг, но тя пак наднича през него със снежните си розово цикламени цветчета.
Още през зимата форзицията също може да ни зарадва със слънчевите си красиви жълти камбанки, стига да откъснем клонки от нея и да ги натопим в стаята във ваза с вода.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато планирате зимната си градина, е че тези растения няма да имат листа, които да скриват формата им. Затова именно формата е най-важната и тя е тази, която ще създаде красота в двора ви.

Така че, внимавайте, преди да грабнете ножиците. Опитайте се да си представите, как ще изглежда дървото без този или онзи клон. Нека обаче това не ви плаши, когато се захващате с кастренето, просто влагайте повече мисъл в него. Важно е да си представите дървото като скелет, да усетите формата, да запазите симетрията му. Няколкото клони в повече на едната страна ще развалят общото впечатление от дървото, когато няма да има листа, които биха могли да скрият недостатъка.Съвсем сигурно е, че ще пожелаете да засадите и някое друго вечно зелено дръвче или храст, защото именно зеленината контрастира най-ефектно с безцветието и скуката на зимата. Борчета, кипариси, хвойни, или дори чемширът са добър избор. Тези растения изискват почти същите грижи, както и широколистните, така че това може само да ви е от полза.

Последното нещо, за което следва да помислите, са цветята в зимната ви градина. Докато се чудите и колебаете, кои точно да изберете, е възможно да мине доста време.

Теменугите и хризантемите биха оцелели дори и при лека слана. За да им дадете все пак повече шансове, вечер ги покривайте с вестници или стари чаршафи, когато се очакват по-ниски температури през нощта.

Ранобудни цветя, каквито са кокичетата и минзухарите , , често цъфтят, докато има още сняг.Вие можете да се погрижите това да стане още по-рано, като струпате по-голямо количество органичен тор около луковиците им през есента. Ролята и е да изолира почвата.

Друго подходящо цвете е “клюмналата роза”, която не е истинска роза, но затова пък е много красива. Ако я засадите на място, което е сравнително защитено, например под оградата, бихте могли да се радвате на цветовете по Коледа.

http://www.zeleno.eu/bg/articles/158-krasivi-hrasti-prez-zimata.html
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=ARTICLE_READ&ARTICLE_ID=62