Полезна информация за цветята.Пролетните цветя се садят наесен.

Грижата за лалета, зюмбюли и нарциси започва от октомври

Няма нищо по-красиво от градина, която се събужда от зимен сън, осеяна с цветове.

За да постигнем истинско удовлетворение от събуждането на живота в двора, е необходимо още през есента да засадим луковиците на пролетните гости.

По правило дълбочината на засаждане на луковиците е 2-3 пъти диаметърът на самата луковица. За да бъде операцията успешна, температурата на почвата трябва да е не по-висока от 9 С.
Ако луковиците бъдат посадени при по-висока температура, могат да се вкоренят неправилно или пък да поникнат стръкове , което при спадането на температурите по-късно ще увреди структурата на растението.

Участъкът, предвиден за зюмбюлите, трябва да е подготвен от по-рано, още през лятото, и почистен от плевели. Не по-малко от 10 дни преди засаждането на зюмбюла отново прекопайте мястото, след като сте разхвърляли минерални добавки върху почвата. Дълбочината на засаждане е около 12 см.

Добре е на дъното на ямичката да се посипе 2-3 см слой пясък. Зюмбюлът обича слънчеви места или полусянка. Оптималното разстояние, на което се засаждат луковиците, трябва да е 20 см.

Засаждането на момината сълза следва същия принцип. Но за нея изберете сенчесто или полусенчесто място. Обработваемият слой почва е дебел 25-30 см. Момината сълза предпочита добре дренирана, слабо кисела почва.
През лятото определеният участък трябва да бъде поддържан чист или пък да има засадени бобови култури, които трябва да се отстранят до края на септември. Непосредствено преди засаждането отново разрохкайте почвата. Ямките за засаждането трябва да са дълбоки 15 см.

За лалетата оптималната температура на почвата е 9-10 градуса. Дълбочината на засаждане е 12 см за по-меките почви, а за по-плътните - 9 см. Разстоянието между по-големите луковици трябва да е 7-8 см, малките можете да засадите по-нагъсто. Ако почвата е прекалено суха, след засаждането на дребно луковичните растения, нарцисите и лалетата трябва да ги полеете внимателно.


Зимният сън на гладиолата
С настъпването на по-устойчиви ниски температури от 0 до -3 градуса е необходимо да се погрижите за презимуването на луковиците на гладиолата. Изваждането им от почвата става в края на септември или началото на октомври.
Първо се откопават ранно цъфтящите сортове, после средните и накрая късно цъфтящите. Процедурата трябва да се прави в сухо и сравнително топло време. Ако температурата на въздуха е под 0 градуса, занесете луковиците в помещение с плюсови температури, тъй като бързо се повреждат. Не трябва да се прибират луковици с листа по две причини:

Първо, листата ще изпарят много влага, отнемайки я от луковицата, от което тя губи добрия си тургур и става мека. Второ, листата често страдат от гъбични или други заболявания и различни вредители, които при съхранението могат да се прехвърлят и върху луковицата. Ако времето е достатъчно топло оставете луковиците за няколко часа на открито. След това ги поставете в сандъче и ги отнесете в помещение с температура 20-25 градуса. След две денонощия е желателно да ги пренесете в помещение с температура до 35 градуса за 6-8 денонощия. После ги почистете от остатъците от стари корени и излишните горни части. Непременно отстранете болните луковици. След почистването им ги поставете в чист сандък и ги досушете в помещение с температура 18-20 градуса за един месец.

http://home.pop.bg/article25303.html