Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Лимон в дома ни

Полезна информация за цветята.Лимон в дома.

 

Лимоновото дърво (Citrus limon,) е представител на сем. Rutaceae.
Родината му е Китай.

Лимонът е лесно за отглеждане и много уханно дръвче, което поради малкия си размер е подходящо

почти за всяко помещение. Голяма декоративна стойност му придават нежните искрящо бели цветове и тъмнозелените, лъскави листа. Плодовете са овални, наситено жълти до оранжеви, с грапава кожа. Плодът съдържа витамин C и лимонена киселина.

Саксията на дръвчето може да е керамична или пластмасова. Подходяща за лимона е киселата тор. В сезона на активен растеж растението трябва да се подхранва на всеки две седмици.

Листата на лимона се мият с вода всеки месец. Ако искате да поддържате хубава формата му, окастряйте дръвчето смело. Ако желаете да дава плод, на него трябва да останат само няколко цвята на върха, а останалите и всички пъпки, да бъдат отстранени.

Поставете саксията на слънце през зимата и на светло място, но не с пряка слънчева светлина, през останалото време. Най - подходящо е южно или западно изложение. Лимонът се нуждае поне от 8 часа светлина на ден. Оптималната температура в помещението за лимона е 18 - 25 градуса.

Пръскайте листата ежедневно. Оставяйте почвата в саксията да изсъхне между отделните поливания. Обикновено е достатъчно поливане веднъж в седмицата. През зимата поливането се ограничава до минимум.

За да подготвите лимона за градината или терасата, в края на пролетта започнете да го изнасяте за по няколко часа, в течение на 2 седмици. Едва тогава растението е готово да стои цяло лято навън. Най - добре е да го поставите на полусянка.

Лимонът се размножава чрез семена или листни резници през пролетта.

Избягвайте да пресаждате лимона много често. Достатъчно е на 2 - 3 години да го премествате в саксия с един размер по - голяма. През останалото време е добре, всяка пролет да отнемате по 2,5 см. от горния слой почва и да я заменяте с нова.

Може би най - популярният вид лимоново дръвче е Meyer . То е хибрид, получен от истински лимон и мандарина. Това е много издръжлив вид и дава по няколко килограма плод през годината.

Ponderosa пък е кръстоска между лимон и Citrus medica. Цветовете му са много ароматни, ухаят на свежест и чистота.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates