Полезна информация за цветята.Полезните билки - Ментата.

 

Мента (Mentha)

е род многогодишни тревисти растения от семейство Устоцветни.

Разпространена е главно в северния умерен пояс. В България се срещат около 9 вида с

многобройни вариации, от които се отглежда M. piperita - черна мента.

Стъблото е клонесто, високо около 0.70 m, четири ръбесто, листата са прости, продълговати, остро назъбени. Цветовете са червеникаво виолетови, събрани в класовидни съцветия; семената са дребни. Всички надземни части на растението съдържат етерично масло с главна съставна част ментол (45-65%). От надземната маса получена от 1 декар, прибрана в пълен цъфтеж през слънчево време, се получава при парна дестилация около 3-5 kg. етерично масло. В България се култивира по поречията на реките Марица, Тунджа, Вит и др. Използването на ментата като алтернативна култура се състои в производство на ментов лист, предназначен за износ или за употреба като трапезен чай. При подходяща агротехника и неполивни условия , добивите са около 150 - 200 кг/дка. При фамилни площи с малък размер и много доброторене и поливане, добивите са над 300 кг/дка. За фамилни терени оптимумът е 10 - 50 дка. При добив 400 кг сух ментов лист приходите са от порядъка на 640 - 800 лв. бруто доход от декар, в зависимост от цената на изкупуване по време на сезона.

Запарката от мента подобрява кръвообращението, отстранява тежестта в стомаха и помага при разстройство.


Чаят от мента (2-3 чаши дневно) отстранява киселините.

Бихте могли да прочистите организма си с много течности - най-вече чай от мента, когато прекалите с храната по време празниците например.

От ментата става освен прекрасен чай - така и прекрасни коктейли за вечерите с приятели или когато сте сами с половинката ви.


Един от най-популярните коктейли приготвяни с мента е Мохитото.

Мохито (на испански: mojito) е традиционен кубински коктейл, който се приготвя от следните пет съставки: мента, ром, захар (или сироп от захарна тръстика), зелен лимон и газирана вода. Комбинацията от освежаващ цитрус и дъх на мента прикрива силния опияняващ ефект на рома и прави коктейла подходящ за лятото. Приготвя се във висока чаша.
Името е умалително от думата mojo, която означава „африканска магия“.

Рецептата за Мохито е следната:

Съставки:

-Свежи листа Мента - 12-15 броя
-половинка зелен лимон - Лима - или сока от него
-2,3 чаени лъжички захар
-Бял ром
-Сода
-Много лед - по възможност - натрошен на малки кубчета

Приготвяне:
Слагате ментовите листа, захарта и лимоновият сок. Сега трябва да ги смачкате - както виждате на картинката по долу. Но това трябва да стане с въртеливи движения.
След това наливате около 25-50 мл Бял ром.
Още няколко ментови листенца.
Изливате в чашата в която ще сервирате коктейла.

Остава да сложите много лед, сода, може да добавите още лимон и сламка и... коктейла е готов.

Сервирайте и се насладете на свежия вкус.
Наздраве!!!