С изключение на есенните и зимните астри всички декоративни тревисти растения, засаждани като бордюри около лехите, могат през септември да бъдат разделяни и разсаждани.

Все пак посъветвайте се със специалист , преди да извадите многогодишно растение, Някои от тях не обичат да ги безпокоят и възстановяването им може да им отнеме години. Как да разсадим? Изберете хубав есенен ден, почвата трябва да е влажна, но не и мокра. Отрежете ниско надземната част на растението, скъсайте корените наполовина. Отделните части, на които се разделили растението, засадете в предварително изкопаната дупка. Уплътнете добре и не забравяйте да полеете.

В цветната градина Пресаждането и засаждането на луковиците на цъфтящите през юни или юли лилии (кремове) Lilium auratum, Lilium regale трябва да направите през първата половина на септември. Дълбочината на засаждане трябва да бъде 3 до 4 пъти височината на луковицата, т. е. между 15 - 20 см. Разстоянието между луковиците е 15-20 см. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства, а мястото - слънчево.

В зеленчуковата градина В началото на септември премахнете върховете на късните домати, независимо колко съцветия са развили. Така ще ускорите узряването и реколтата ще бъде готова преди първи слани. Освен това плодовете стават по-едри и по-качествени.


Източник: Домашен журнал