Бърза помощ за кактуса

Oroya e тъмнозелен топчест вид кактус с диаметър около 25Влагата може да погуби кактуса. Ако не се вземат бързи мерки , корените му започват да загниват. Понякога „заболелия пациент" може да го спаси само хирургическа намеса.

Извадете растението от саксията и смело изрежете всички повредени участъци. Мястото на срязването дезинфекцирайте, като посипете пепел, и за няколко дни го подсушете, държейки растението на въздух.

После го засадете в саксия, пълна със субстрат за кактуси. През следващата седмица поливайте малко и не торете. След като се образуват новите корени, продължете с обичайните грижи за вашия любимец.

Като на парад

Ъгълът с подправките може да се оформи в традициите на Южна Франция - така в красиви саксийки, издържани в един стил, растенията ще изглеждат още по-красиви. Оформете фигура около роза, лавандула или розмарин и вие ще имате очарователна композиция в селски стил.

Направете си дръвче

Отделните етапи на този продължителен, но несложен процес са следните:

1. Изберете младо растение със силно стъбло и отчупете долните му листа.

2. За да расте дървото право нагоре, привържете го за подпорка. Отчупвайте долните и оставяйте само горните му листа и цветове.

3. Когато стволът достигне нужната височина, прищипнете върха му. Ще се образува богата корона. Редовно торете дръвчето.


Източник: Домашен журнал