Бърза помощ за кактуса

Oroya e тъмнозелен топчест вид кактус с диаметър около 25Влагата може да погуби кактуса. Ако не се вземат бързи мерки, корените му започват да загниват. Понякога „заболелия пациент" може да го спаси само хирургическа намеса.

Извадете растението от саксията и смело изрежете всички повредени участъци. Мястото на срязването дезинфекцирайте, като посипете пепел, и за няколко дни го подсушете, държейки растението на въздух.

После го засадете в саксия, пълна със субстрат за кактуси. През следващата седмица поливайте малко и не торете. След като се образуват новите корени, продължете с обичайните грижи за вашия любимец.

Като на парад

Ъгълът с подправките може да се оформи в традициите на Южна Франция - така в красиви саксийки, издържани в един стил, растенията ще изглеждат още по-красиви. Оформете фигура около роза , , лавандула или розмарин и вие ще имате очарователна композиция в селски стил.

Направете си дръвче

Отделните етапи на този продължителен, но несложен процес са следните:

1. Изберете младо растение със силно стъбло и отчупете долните му листа.

2. За да расте дървото право нагоре, привържете го за подпорка. Отчупвайте долните и оставяйте само горните му листа и цветове.

3. Когато стволът достигне нужната височина, прищипнете върха му. Ще се образува богата корона. Редовно торете дръвчето.


Източник:Домашен журнал