Кливия - красиво стайно цветеЦветето кливия цъфти в зависимост от сорта през пролетта, лятото или есента, а при добри грижи и по два пъти в годината. Кливията се е предавала в наследство като семейна ценност. Ако след цъфтежа появилите се издънки не се отделят, след няколко години ще получите растение с дузина и повече цветове.

Когато му стане тясно в саксията, отделете филизи, които имат не по-малко от 4-5 листа, и ги пресадете в малки саксии с качествена пръст. Тези миниатюрни кливии може да разцъфнат след половин година и също да се размножават.

Практични съвети:

• Място - светъл източен прозорец, в никакъв случай не обръщайте саксията с растението на другата страна, за всеки случай си отбележете знак.

• В периода на вегетацията желателна е температура от 15 до 20 градуса и обилно поливане, но избягвайте влажната почва.

• В периода на покой - от октомври до януари, поставете кливията в помещение с температура от 10 до 12 градуса. (Важно е да се изпълни това условие, за да може после тя да цъфне. Поливайте рядко.) При появата на новите листа и цвят често ги напръсквайте. В зависимост от скоростта на растежа кливията трябва да се пресажда в нова саксия на всеки 2-3 годиин, като номерът на саксията да се увеличава с един.

• Най-добре пресадете кливията в качествена почва след периода на цъфтеж. Проверете дали корените не са повредени. Ако това се е случило , отрежете мястото и посипете с пепел. Когато растението прецъфти, отрежете цвета му възможно по-ниско.


Източник: Домашен журнал