Полезна информация за цветята.Предпазване от болести и неприятели.

 Саксийнитецветя може да заболеят поради неправилна агротехника или от паразитни гъби.

 

 1. Вкисване на почвата. Когато растенията се поливат прекомерно или дренажният отвор на саксията е запушен, водата остава в пръстта и изпъжда въздуха от нея. Ако това състояние продължи, растението заболява •— растежът му спира, а по повърхността на пръстта се образува бяла кора. Побелява и външната страна на саксията. Явлението е известно като вкисване. Забележите ли признаците му, още в началото вдигнете саксията и вижте дали изтича вода от дренажния й отвор. Ако отворът не е запушен, намалете поливането и разрохкайте пръстта, за да намалите влагата и да вкарате въздух при корените. Ако е запушен, извадете растението, прегледайте корените му и изрежете загнилите (ако има такива). Заменете саксията с по-малка и сложете нова саксийна пръст.

2. Ръжда. Причинява се от няколко вида паразитни гъби, всеки от които напада определени растения. През лятото гъбите образуват спори, които най-често имат ръждив цвят, откъдето идва името на болестта. Тя напада главно слабите растения, отглеждани в бедна почва. Борбата срещу ръждата се води чрез пръскане с 1%-ов бордолезов разтвор (10 г син камък се разтваря в 1 литър вода, след което при разбъркване се прибавя една чаена лъжичка размита гасена вар).

3. Неприятели. Неприятелите на саксийнитецветя са главно от групата на насекомите, които смучат соковете на растенията, а не които гризат. Затова борбата с тях е трудна. Най-добре е да се прилагат предпазни средства.

Насекомите нападат саксийните растения по два пътя — или възрастното насекомо минава през прозореца, или при домашнитецветя е внесено ново с яйца или ларви на паразита, които вие не сте забелязали при купуването на цветето.

Най-разпространените паразити са листната въшка, бялата оранжерийна муха, трипсът , червеното паяче и щитоносната въшка. Всичките не обичат въздушната влага и повечето от тях в природата при дъжд се скриват по долната повърхност на листата. Затова честото оросяване на растенията (2—3 пъти на ден) е добро предпазно средство.