Как да отгледаме босилек у дома в саксия?

 

Босилекът е светло- и топлолюбиво растение и за развитието му е нужна висока температура - до 20-25°С, дълъг ден, подхранена почва

и редовно поливане и опръскване.

Ако се отглежда босилек от октомври до февруари, растенията се нуждаят от повече осветление в часовете вечер (около 3-4 часа), за да се увеличи светлата част на денонощието. В облачни дни, допълнителна светлина е необходима през целия ден. Поради тази причина, босилекът обикновено се засява началото на март, за да може периода на активен растеж да се проведе с увеличаване на светлината през деня. През лятото естествената светлина на възрастно растение вече е достатъчна.

При отглеждане на босилек от семена в саксии се избират ниско растящи сортове. До поникването и поява на няколко същински листа босилекът може да се отгледа в малки саксийки , , след това растенията трябва внимателно, без да се повредят корените да се прехвълят в по-големи съдове. За да се избегне тази процедура, семената може да се посеят в еднолитрови саксии. Почвата трябва да бъде плодородна, с висока водопропускливост. Можете да използвате хумус, смесен с кокосови влакна в съотношение 1:2, почвата може да бъде и смес от 1 част хумус и 2 части торф. Хубаво е да се подхрани с разтвор на минерални торове (1/8 чаена лъжичка карбамид, калиев сулфат и суперфосфат на 1 литър вода).

Не забравяйте при босилека е необходим дренаж. Ето защо, преди да се напълни саксията с почва, най- долния слой да е от натрошени тухли - 2-3 сантиметра. Преди засаждане на семената от босилек, накиснете ги за два часа в разтвор на калиев перманганат. След това засадете в предварително подготвена влажна почва на дълбочина 1 см на разстояние 7-10 см. Покрийте с фолио до поникване. За покълване на семената от босилек е нужна температура от 22°C до 28°C за 5-8 дни. Саксиите с млади растения веднага поставете на топло и светло място и редовно поливайте. Поливането на босилека се препоръчва сутрин веднъж на ден (в много горещите летни дни може да се полива два пъти - сутрин и следобед) с вода със стайна температура. Препоръчително е от време на време растенията да се пръскат с вода (през лятото, можете да го правите всеки ден).