Мероприятия в цветната градина.През август разделяме месестите коренища на ириса.

Ирисът е широко

разпространено декоративно растение у нас. Листата му имат форма на меч. Коренищата са месести и позволяват растението да вирее на по-сухи и дори на каменисти почви.

Ирисът не може да остане на едно място повече от 3-5 години. При пресаждането, всеки храст се изважда напълно и от коренищата се отделят тези, които са с диаметър 1-2 см. Листата на тази част се съкращават до една трета от дължината, корените се подрязват, като се оставят дълги около 3-5 см.

След изважданто на ириса прегледайте растениятавнимателно за бактериоза или меко гниене. Симптомите в начален стадий се изразяват в избледняване на коренищата, а след това изсъхват върховете на листата. По-късно нарастващите части се превръщат в кашообразна маса с неприятна миризма. Такива участъци трябва да се почистват, изрязват и унищожат , а здравите да се дезинфекцират с потапяне за 1-2 часа в разтвор от топсин М – 10 грама за 1 литър вода.
Ирисите се засаждат по няколко в група на разстояние един от друг около 25-30 см. Големината на дупките, в които ще се засаждат растенията, зависи от дължината на корените. След като коренището се покрие с почва, растенията се поливат обилно.