Мероприятия в цветната градина.Сиво гниене напада стайните растения.

Като всички растения и

цветятя в саксиите не са застраховани от нападение от болести и неприятели.

Най-често срещаното и опасно заболяване при саксийните цветя е сивото гниене. Причинител е гъба с името Botrytis. Болестта се развива интензивно при повишена влажност на въздуха или при силно повърхностно навлажняване на растенията в резултат на често поливане. Оптималната температура за развитие на патогена е 20-23° С, но той не спира да се развива и при температурен интервал от 0 до 30° С. Особено силно е развитието на заболяването при висока влажност и ниска температура, както и при наличие на ранички от механични повреди по цветятя.

Нападнатите от сиво гниене тъкани покафеняват, омекват и се покриват с обилен мръсносив гъбен налеп. Ботритисът се развива върху листа, листни и цветни дръжки, пъпки, цветове, грудки, т.е. напада всички жизнино важни органи на растенията. Това води до бързо загиване на растенията, ако не се вземат навременни мерки.

Голяма е групата на чувствителните на сиво гниене цветя. От него страдат сентполията (стайните теменужки), цикламата, стайните иглики , калата, мушкатото, бегониите, калцеоларията (чехълчето), каланхоето, импатиенса (циганчето), еуфорбията (коледната звезда) и други.