Мероприятия в цветната градина. При стайните цветя през

зимата често може да се наблюдават различни симптоми, които са причинени от болести, неприятели или липса на влага и светлина.

Ето някои мерки, за да изглеждат цветята винаги добре.

За да избегнете появата на кафяви петна по листата , които могат да са причинени от ботритис, избягвайте засенчаве на растенията и висока влажност на въздуха в помещението. Проветрявайте добре помещенията.

При поява на жълти листа проверете дали е достатъчна светлината или дали растението не страда от недостигили излишък на влага в почвата.

Ако забележите нетипично за растението опадване на листата- причините може да са няколко, затова обърнете внимание на следните симптоми:

- ако листата са тънки и слабо облистени - светлината е недостатъчно,

- ако листата са сухи и сбръчкани - причината е във висока температура на въздуха в помещението,

- ако листата завяхват и гният - причината е излишък на влага в почвата.

Често срещано явление при стайните цветя са покафенели (некротилари) краища на листата - причината най-вероятно е в ниската влажност на въздуха.

Белият брашнест налеп по листата може да е брашнестата мана, която не е безобидна болест - отделете болните растения от останалите, изрежете поразените листа и проведете обаботка с фуунгицид. Още нещо - намалете влажността на въздуха и повишете температурата, не забравяйте да проветрявате редовно помещението.