Жестоката диета, на която растенията в саксии са подложени продължително време , когато те страдат от остър недостиг на хранителни вещества обикновено води до заболявания. Растенията губят съпротивителните си сили.

Следните съвети ще ви помогнат да се справите с проблема:

Практически всички растения обичат захар, а кактусите въобще са луди по нея. Преди поливане може да разсипете 1 ч.л. захар на повърхността на почвата в саксията или да полеете растението със сладка вода - половин чаена лъжичка захар на половин чаша вода.

Добър ефект дава подхранването на цъфтящите растения с рициново масло - 1 ч.л. на 1 литър вода по време на формирането на цветните пъпки.

Много полезна за цветята е дървесната пепел (и като подхранване, и като профилактика срещу заболявания). За приготвянето на пепелния разтвор трябва да залеете 1 с.л. пепел с 1 литър гореща вода и да оставите за 1 седмица, като разбърквате отвреме навреме. Поливането с такава вода се прави 1 път на 10 дни.

Много полезно е да поливате растенията със следната настойка - кори от цитрусови плодове се заливат с вода и престояват едно денонощие. Това е всичко.

Опръскването на стайните растения с разтвор на аспирин прекрасно повишава техния имунитет. Една таблетка се разтваря в 1 литър вода.

Разреденият сок от алое също е подходящ за всички разпространени стайни растения. 1 ч.л. сок се разрежда в литър и половина вода.

Веднъж месечно поливайте фикусите с подсладена вода. На 1 литър вода се слага 1 ч.л. захар. Листата на тези растения може да се полират с мляко. Това им придава блясък и красота.

Гъбената настойка ще помогне на растенията да изглеждат здрави и красиви. Накиснете наситнени ядливи гъби в пропорция 1:1. След денонощие излейте водата, и отново залейте гъбите. След още едно денонощие гъбената вода е готова за поливане.

Теменужките много обичат следното подхранване: вземете ампула витамин В12 и я разтворете в 1 литър вода. С това може да ги подхранвате 2 пъти в месец.

Банановата кора, която е богата на калий, фосфор и магнезий, може да се използва при пресаждането на растенията. Върху дренажния слой настелете нарязана на дребно бананова кора, засипете я с почва и посадете растението.