Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Място за отглеждане на далия

Мероприятия в цветната градина.Място за отглеждане на далии.

Въпреки че са изключително

красиви, далиите не са много взискателни растения. Те могат да се отглеждат дори и на много дебела сянка. Но големината и разцветката на цвета на такова място могат да пострадат. Ако искате да да се наслаждавате на красивите цветове по-дълго, трябва да засадите далиите на полусянка. Красотата на растението няма да пострада, а периодът на цъфтеж ще бъде максимален.
Единственото условие при отглеждане на далиите, което задължително трябва да се спазва е умерената влажност. Грудките на далиите са склонни към загниване, затова не трябва да се засаждат на ниски места. Експертите съветват преди засаждане на растенията да се направи дренажен слой от счупени тухли или керамзит.
Далиите обикновено се чувстват добре на пясъчливи почви, на песъчливоглинести и на чернозем. Следователно, могат да бъдат засадени на всякакъв тип почва.


Засаждане на далия


Грудките се засаждат само през пролетта, когато заплахата от студа е преминала и почвата се е затоплила. Не засаждайте прекалено рано далиите, за да не пострадат от късни слани.
За да засадите далията, трябва да изкопаете дупка, като се съобразите с размера на грудката. Имайте предвид, че освен грудката в дупката, трябва да се поставят торове - компост или оборски тор. Грудката трябва да бъде разположена така, че кореновата шийка да е на няколко сантиметра над земята.
Кореновата шийка е областта, която започва над коренището. Там се намират растежните пъпки – зачатъците на нови издънки. Ако кореновата шийка остане в почвата, има опасност от загниване на грудката.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates