Мероприятия в цветната градина.Ипомея квамоклит (Кипърска лоза).

Растението квамоклит

произхожда от Южно Мексико, поради което предпочита открити слънчеви зони и пясъчно-хумусна, добре разрохкана почва.
Поради факта, че квамоклита не понася пресаждането е по-добре да се размножава със семена, които се засяват на открито в края на април. Ако го засеете по-късно, тогава семената няма да узреят.
Ако пролетта е студена и продължителна, за предпочитане е квамоклита да се отгледа с разсад, както другите топлолюбиви растения. Тогава семената се сеят в предварително приготвени кутии с почва през март, като след това разсадът се пикира.. Засаждането на открито става само след като преминат студовете. За отглеждане на разсад от квамоклит е подходяща универсална почвена смес.
Разсада от квамоклит се засажда на постоянно място в края на май, в малки бразди с дълбочина около 3 см, на разстояние 10 см един от друг.
Грижите за растението са прости, но въпреки това то се нуждае от постоянно внимание. Квамоклита се развива много бързо, поради което е необходимо навреме да се постави подпора, за да могат листата да се прикрепят към нея.
От момента на засаждането в градината до месец, квамоклита изисква изграждането на специална носеща конструкция. В допълнение , грижите са седмично торене и умерено поливане, до август. Поливането е не по-рядко от веднъж на всеки 3 дни.
Квамоклита се напада често от акари.