Мероприятия в цветната градина. Възможно е да сте слушали

много съвети за борба с къртиците. Възможно е и да сте опитвали много от тях, като сте смятали че ще са ефективни. Къртиците могат бързо да завземат градината и тогава създават проблем. Те бързо усвояват нови участъци, ако не се вземат навременни мерки. Подземните обитатели създават добра мрежа от ходове и дълги подземни тунели за своите нужди и борбата става трудна и сложна.

Къртиците могат бързо да се пренесат от една част на гардината в друга или от един двор в друг.Това зависи от климата и влажноста на почвата. Те реагират на изменението на храната, в зависимост от това какви насекоми са достъпни в различните части на градината, в различно време на годината. Ако ги подплашите – те ще се оттеглят за кратко и пак ще се върнат, когато най-малко ги очаквате.

Най-много къртици се появяват в градините в разгара на лятото.

Те идват от гората. През лятото почвения хоризонт в гората изсъхва и количеството на червеи, които са основна храна на къртиците, рязко намалява.

Любителите на затревени площи трябва да са наясно, че рано или късно ще се появи къртицата. Плитките корени, добре полята морава са добро място за дребни насекоми и червеи, а това е и храната на къртиците. При появата им намаляването на поливките временно може да намали дейноста им. Но за дългосрочен план трябва да помислите за наличие на пътеки (къртицата не обича да копае плътна площ), жив плет и други природни особености, които ще ви спестят нервите.