Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Божур

Мероприятия в цветната градина. Божурът носи името си от името на

гръцки лекар Пеон, ученик на Ескулап, който е лекувал с неговите корени. Има около 40 вида божур. Цветовете му могат да бъдат бели, розови, червени, жълти. Цъфти от май до юни за около 20 дни.

Божурът се размножава чрез разделяне на коренищата през септември – октомври или ранна пролет. Просто изваждайте внимателно растението с корените. Всяка част от корена, която има пъпка ще порасне и ще роди ново растение от същия вид.Божурите трябва да се засаждат в плодородна, богата на хумус почва, така че кореновата шийка да не е на повече от 2,5 см под почвената повърхност, която не трябва да изсъхва прекалено бързо през лятото. Полезно е тор да се добавя и около самото растение в началото на всеки нов сезон. Така корените му получават допълнително влага.

Божурите понасят добре полусянка, но цъфтят много по-добре на слънце.

През първата година след засаждането божурът може и да не цъфне. Обикновено му трябват три години, за да свикне с новото си място.

През време на цъфтежа на божура редовно се отстраняват прецъфтелите цветове.
В края на лятото дължината на стъблата се намалява на около 10 см от нивото на почвената повърхност и растението се подхранва с оборски тор.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates