Мероприятия в цветната градина.Непретенциозни луковични цветя.

Не всички луковични цветя са

способни да зимуват в почвата, при много от тях се налага да се изваждат и съхраняват в проветриви помещения.
Като правило, за зимата не изкопавайте луковици, които цъфтят през пролетта и през първата половина на лятото. Обаче, струва си да се знае, че сред летните луковични има непретенциозни растения, които спокойно зимуват в почвата в продължение на няколко последователни години.

Лилав минзухар - спокойно зимува и цъфти на едно и също място в продължение на 4-5 години. След това ще трябва да се извади, дори и да не искате и то само, за да го разсадите. Изкопавайте луковиците в средата на лятото, след като листата са пожълтели, а през август вече отново трябва да сте ги посадили.

Лилиумите – също зимуват на едно място до 4-5 години. След петата година задължително ги извадете, защото луковиците ще се разраснат и ще започнат да заглушават сами себе си, губейки декоративния цъфтеж. Освен това сред по-старите луковици може да се появят болни или изгнили, което ще повлияе зле на всички луковици.

За разлика от много луковични, лилиумите при пресаждане не се просушава. Почиства се от стари люспи и детки, подрязват се корените до 10 см, а след това отново се засаждат. По време на засаждането или пресаждането на лилиумите, което се прави през август, е препоръчително да се погрижите не само за луковиците, но и за почвата. Внесете торф, пясък и компост в почвата в съотношение 1:1:1, а за всяка кофа от тази смес добавете по 1 кг дървесна пепел.