Мероприятия в цветната градина.Мурая в домашни условия.

В последните години в

цветарските магазини и специализирани разсадници се появиха невероятно количество всевъзможни екзотични растения. Те най.често не са скъпи и не изискват специални грижи. Но как да запазим яркостта на цветовете, формите и всевъзможните полумистични свойства, които се приписват на един или друг гост от далечните страни!? Много често сред далечните растения попада мураята — цъфтящо дръвче с бяла кора и блестящи, като гланц, тъмнозелени листа, притежаващи целебни свойства.

Как да се грижим за мураята в домашни условия?

Грижите за мураята съвсем не са сложни. Нужно е само да разбираме и отчитаме някой нейни потребности.
Без вода животът на растенията е невъзможен. В тропическите гори има достатъчно влага. Мураята обича поливането, но не бива да се забравя, че излишекът на влага може да окаже негативно въздействие на кореновата система. Изхождайки от това, мураята трябва да се полива обилно, но не често. Необходимо е да се дава възможност на почвата да просъхне. Растението реагира добре на оросяване, но това трябва да става внимателно чрез пулверизатор с фина мъгла в сутрешните часове на деня. Също така благотворно се отразява овлажняването на въздуха. Това може да се постигне с обикновен аквариум с рибки, който стои близо до растението.
Също така до растението може да се постави съд с вода , в който да се сложи керамзит или мъх, които да изпаряват водата. В този случай постепенното изпарение на влага компенсира сухостта на въздуха. За оросяване и поливане най-добре е да се използва мека преварена или престояла вода.

Почва и подхранване

Почвата за мураята трябва да бъде богата. Желателно е растението да се подхранва. Мураята се тори от пролетта до есента – веднъж на две седмици тя се полива с добавени във водата хранителни вещества за цитрусови култури. През октомври не е излишно в почвата да се поставят 2-3 подхранващи пръчици от комплексентор. При пресаждане добър ефект дава добавянето в почвата на кори и дъревесна пепел.
Мураята не се нуждае от специална резитба или формировка.