Мероприятия в цветната градина.Есенни грижи за розите: 10 неща, които не трябва да се правят.

На въпроса "Кога да

започнем да подготвяме розите за зимуване“ , отговорът е само един – „през май“! В крайна сметка само здравите, силните и обгрижвани растения са способни да устоят на сложните условия на провокиращо дълга есен, сурова зима и коварна пролет.

Как да направим това?

Всеки любител на рози решава проблема с покриване на розите за зимуване по свой начин, опирайки се на своя опит и съвети на опитни цветари.

На вашето внимание предлагаме 10 неща за подготовка на розите за зимуване, които в никакъв случай не бива да правите:

Не избързвайте с покритията преди да настъпят студовете, възможно е да провокирате нова вълна вегетация. Не огъвайте към почвата леторастите на розите при мразовито време, защото са чупливи. Не бързайте с есенната резитба на недоузрелите леторасти. Не използвайте за привързване на розовите леторасти естествени превръзки, защото бързо се разлагат от влагата. Не оставяйте за зимуване листа по леторастите на розите. Не загърляйте розовите храсти при влажно време и мокра почва. Не загърляйте розите с опадалите от тях листа. Не поставяйте клоните на катерливите рози директно на земята. Не покривайте розите с полиетеленови платна. Не избързвайте напролет с откриване на розовите храсти.